Miljöklassade bilar drar mycket mer i verkligheten
En granskning som SVT Nyheter låtit genomföra bekräftar det Teknikens Värld under många år påpekat, att väldigt få bilar håller vad de lovar när det gäller bränsleförbrukning och utsläpp.
Vi på Teknikens Värld har under många år granskat bilars verkliga förbruknings- och utsläppssiffror och jämfört dem med biltillverkarnas egna, officiella siffror. Väldigt sällan håller bilarna sig till utlovade specifikationer, något som vår sammanställning förra året med tydlighet visade. En småbil, Renault Clio, visade sig dra hela 78 procent mer än vad biltillverkaren lovar.
Nu har SVT Nyheter granskat drygt 20 miljöklassade dieselbilar för att jämföra verklig förbrukning och koldioxidutsläpp med motsvarande siffror fastställda av biltillverkarna. Till sin hjälp har de tagit den tyska sajten Spritmonitor.de där bilägare runt om i Europa kan registrera bilarnas verkliga förbrukningssiffror (inte enligt färddatorn).
Granskningen slår fast att samtliga miljöklassade dieselbilar som kontrollerats ligger över de officiella förbruknings- och utsläppssiffrorna som mätts med den europeiska körcykeln. Det genomsnittliga koldioxidutsläppet för alla granskade bilarna är 51,4 procent högre än vad som står i bilarnas officiella specifikationer.
SVT:s granskning är dock inte exakt eftersom uppgifterna på Spritmonitor.de är baserad på verklig körning med olika förutsättningar. Vissa bilägare kör mer landsväg, andra mer stadskörning, vissa kör hårdare och aggressivare medan andra kör lugnare. Lägg där till en rad andra osäkerhetsfaktorer, bland annat saknaden av exakthet vid bränslepåfyllning. Men granskningen ger ändå ett hum om hur fel värdena är som uppges vid officiella mättester.
SVT Nyheters undersökning visar också att skillnaden mellan testad och verklig förbrukning hos dieselbilar är större än de 35 procent som ICCT (The International Council on Clean Transportation, det vill säga den oberoende organisation som var med och avslöjade Volkswagens utsläppsfusk med början i USA) uppger för hela vagnparken, det vill säga både bensin- och dieselbilar. ICCT:s siffra är från 2014 och växer stadigt för varje år. Fyra år tidigare låg skillnaden på 24 procent.
Det är främst testförfarandet i den europeiska körcykeln som är boven i dramat. Regelverket för att mäta en bil är för slappt. Biltillverkarna kan påverka resultatet på ett sätt som är omöjligt för bilägare att ta efter.
I faktarutan nedan ser vi exempel på modifikationer som biltillverkarna gör för att sänka förbruknings- och utsläppssiffrorna till att bli rent av overkliga. För oss vanliga människor är detta av likställa med fusk, men i branschen är det tyvärr inte det. Inom några år introduceras en ny körcykel som ska vara mer verklighetsbaserad. Den körcykel som förmodligen är aktuell heter WLTC och står för Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Cycle och blir sannolikt standard över hela världen så småningom.
Miljöklassade bilar har sålts i Sverige under flertalet år och har blivit populära eftersom de har åtnjutit, och fortfarande gör, flera olika förmåner, exempelvis skattebefrielse. Många av bilarna skulle alltså inte ha fått dessa förmåner då de i verkligheten är betydligt smutsigare än vad som står på papperet.
Så modiferas bilarna inför EU-körcykeln
Regelverket ger tillverkarna stort spelrum att manipulera den bil som ska testas. Nedan följer exempel på hur de kan manipulera bränsleförbrukningen:
• Göra bilen lättare genom att exempelvis plocka ur baksätet.
• Slå av batteriladdningen.
• Optimera motorstyrningen för låg förbrukning.
• Använda speciell motorolja.
• Justera däcken så de har extra lågt rullmotstånd och pumpa dem stenhårt.
• Tejpa över dörrspringor och handtag för lågt luftmotstånd.
• Endast använda en bana med en speciell asfalt vid rulltestet.
• Välj en dag med optimal temperatur där medvinden ska vara den maximalt tillåtna vid testet.
• Det värde som på detta sätt fastställs blir den uppgivna bränsleförbrukningen, och den är mycket lägre än den verkliga förbrukningen.
Källa: Transport and Environment via svt.se
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se