Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Miljöministern vill ha fossilfri bilpark

Miljöminister Andreas Carlgren vill att Sverige ska ha en bilpark helt befriad från fossila bränslen. Han hoppas att Sverige ska bli ett föregångsland och vill nu ha bilindustrin med sig i projektet.

Miljöministern ser en möjlighet för Sverige att bli det första landet i världen att ha en bilpark helt oberoende av fossila bränslen.

– Jag ser en oerhörd möjlighet för att Sverige som ett av de första länderna, kanske det första, klarar av att skapa en fossilfri bilpark, sade Andreas Carlgren (c) i samband med ett miljömöte på onsdagen, rapporterar Göteborgs-Posten.

Andreas Carlgren menar att Sverige redan ligger så pass långt fram i utvecklingen att det inte vore någon omöjlighet.

– Sverige har också kommit väldigt långt när det gäller att utveckla biodrivmedel plus att vi säkert kommer att bli bra på hybrider och andra elbilar. Då ser jag också att detta ska bli ett projekt för politik och näringsliv ihop, sade han.

Andreas Carlgrens vision är att ett utvecklingssamarbete om fossila bränslen ska bli en måttstock för resten av världen och som därmed kan locka delegationer till Sverige. Han vill dock inte sätta ut några mål för när utsläppen ska minska. Han säger heller inget om hur det ska gå till. Han menar att EU:s utsläppsmål för 2012 ska genomföras först och främst, det är för tidigt att sätta ut mål för till exempel 2020.

– Att sätta det nu skulle riskera att vi ställer för låga krav på bilindustrin. Om vi får ett stort tekniskt genombrott för elbilar så kan mål som satts alltför tidigt visa sig vara i underkant, sade Andreas Carlgren till Göteborgs-Posten.

Därför menar han att målet för 2012 är så viktigt. Innan man ser att det fungerar och faktiskt driver fordonsutvecklingen framåt kan man inte fastslå några nya ambitioner.