Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg

Miljöpartiet kräver dubbdäcksavgift

Återigen förs avgift för dubbdäck på tal. Den här gången är det Miljöpartiet som vill att alla som kör med dubbdäck i Stockholm ska 1 000–2 000 kronor per år.

I höstas lanserade Länsstyrelsen i Stockholm ett förslag om att låta kommunerna ta ut dubbdäcksavgift från bilisterna. Detta för att minska luftföroreningarna. Nu kommer ett liknande förslag från Miljöpartiet, och de får stöd av Stockholms finansborgarråd.

 – Vi måste ta ansvar för stockholmarnas hälsa. Luften är så dålig att vi måste göra något. Om en bred majoritet i Stockholms stad kan enas om dubbdäcksavgift, så sätter det press på regeringen att göra den lagändring som behövs för att avgiften ska kunna tas ut, säger oppositionsborgarrådet Daniel Helldén (mp) till Svenska Dagbladet.

För att få bilister att välja bort dubbade vinterdäck till förmån för odubbade vill Miljöpartiet att man ska behöva betala mellan 1 000 och 2 000 kronor per år om man ändå väljer att köra med dubbdäck i Stockholm.

Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (m) ser inget problem med förslaget och tror inte att en dubbdäcksavgift kommer att drabba bilister som verkligen behöver dubbdäck.

– De som behöver ha dubbdäck kommer att ha råd. Det räcker nog med runt 1000 kronor i avgift för att vi ska få väldigt många andra att avstå från dubbdäck, säger Sten Nordin till Svenska Dagbladet.