Miljöpartiet vill höja priset på bensin
Miljöpartiet tycker att dagens bensinpris är för lågt. I gårdagens partiledarutfrågning i SVT sa språkröret Gustav Fridolin att skatten på bensin måste höjas för att kunna satsa på bland annat kollektivtrafiken.
Riksdagsvalet närmar sig med stormsteg och politikernas uttalanden i tv-rutan avlöser varandra. Inte sällan är det bilen som är i fokus. Ett fokus som berör många svenskar med tanke på de långa avstånden i vårt land som i många fall omöjliggör andra transporter än med just bil.
I lördags berättade nuvarande finansminister Anders Borg under ett pressmöte att Alliansen vill se högre skatt på bilar.
I söndags var det Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin som i SVT:s partiledarutfrågning lyfte fram att hans parti vill höja bensinskatten (det pratas alltid om bensinpriser och bensinskatter, men diesel ingår allt som oftast även i den benämningen. Miljöpartiet vill ju fasa ut både bensin- och dieselanvändandet).
På frågan om han anser att bensinen är för billig svarade han jakande och menade att den extra ”klimathundring” per månad i ökade omkostnader (för genomsnittsbilisten) ska bekosta en utbyggnad av kollektivtrafiken samt utveckling av bränsletillverkning i Sverige. Biogas är det bränsle som Fridolin nämner som kan tillverkas i Sverige.
– Ska man kunna bo där bilen behövs då måste vi börja tillverka bilbränslen i Sverige, i stället för att vara beroende av olja från Putins Ryssland eller skurkstater som Saudiarabien, sa Fridolin under utfrågningen.
70 öre dyrare per liter bensin är den siffra som Miljöpartiet går till val på.
Han anser inte att landsbygden straffas med höjd skatt på drivmedel, då det ”bara” rör sig om en hundring i månaden. Han vill inte heller kalla sitt parti för storstadsparti utan säger att de har starkt stöd ute i landsbygden. Han menar att partiet har som mål är att minska klyftan mellan stad och land.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se