Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bilden är ett montage.
Bilden är ett montage.
Bilden är ett montage.
Bilden är ett montage.

Miljöpartist vill införa skatt på parkering

En miljöpartist vill ge kommuner rätt att ta ut skatt för parkering.

Höjda trängselskatter och bensinpriser räcker inte för att få ner bilismen och nå klimatmålen. Därför kan en parkeringsskatt få bilägare att gå över till bilpool, hyrbil, taxi eller cykling, säger Karin Svensson Smith ordförande i riksdagens trafikutskott till Dagens Nyheter. Karin Svensson Smith gjorde förra året ett annat uppmärksammat uttalande när hon sa att hon vill se ett förbud mot bensin och diesel.

Förslaget är hennes eget och inte förankrat hos Miljöpartiet.

– Det är alldeles för billigt att köra bil, säger hon och på frågan om vad hon har att säga till bilister som känner sig jagade svarar hon:

– Jag känner mig mest jagad av de kommande generationerna som kommer att ställa oss till svars för att vi inte gjorde något åt klimatpåverkan, säger hon.

I dag kan kommunerna bara ta ut parkeringsavgift på sin mark vilket får till följd att bilar parkeras på andra platser som är billigare eller gratis. Det medför onödigt bilåkande. En skatt på bilar som parkeras på privat mark kan vara en lösning.

Förslaget lämnades in i tisdags och förhoppningen är att en utredning tillsätts som analyserar beskattning av parkerade bilar och jämför för- och nackdelar.

Skatten ska vara frivillig för kommunerna och inkomsterna ska gå tillbaka till kommunkassan. Det blir billigare och enklare än att införa trängselavgifter, enligt Karin Svensson Smith.

– Många av de styrmedlen vi skulle vilja se i städerna för att minska antalet bilar införs inte eftersom de får negativa effekter i glesbygden. Med det här förslaget kommer man runt den debatten eftersom åtgärderna kan direkt mot de som har goda möjligheter att välja att åka kollektivt eller ingå i exempelvis en bilpool, säger hon.