Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080704-roush-hästtränare
080704-roush-hästtränare
080704-roush-hästtränare
080704-roush-hästtränare

Miljövänlig hästkraft

Är det här den slutgiltiga lösningen på klimatproblemet? Amerikanska Roush Engineering har skapat ett fordon som ser ut att vara ett stort steg bakåt i utvecklingen. Men som i själva verket är ett sjumilakliv framåt.

Det du ser på bilderna skulle kunna vara en egensinnig hjärnas svar på den rådande miljötrenden. Dessvärre är det inte så. Den udda tingesten är i själva verket ett högteknologiskt gym för travhästar. Med en Ford F150 som grund har Roush byggt detta fordon åt Turkiet-baserade Kurt Systems, världsledande på den stora marknaden för träningsredskap för travhästar och tävlingskameler. Mellan framhjulen är det tänkt att hästen ska gymnastisera under noggrann övervakning. Avancerad teknik gör det möjligt för tränaren att se hästens hjärtslag, blodtryck, andning och rörelsemönster. 

  Kurt equine trainer  drivs av en 2,4-liters dieselmotor från Volvo som är kopplad till en automatlåda. Även om det inte är tänkt att det är hästen som ska stå för framfarten känns den nya diesel-häst-hybriden som en frisk retrofläkt i miljörörelsen. Bränsleceller och hybridsystem känns hopplöst förlegade och invecklade. Det är ju bara att göra som våra gamla förfäder – spänn fast Brunte framför bilen och se förbrukningssiffrorna sjunka.