Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Milstolpe för dominerande Volkswagen Tiguan

Sex miljoner exemplar, så många Volkswagen Tiguan har tillverkats sedan första generationen introducerades 2007. Nu är den Europas populäraste suv.

Den 29 juni 2007 skrev vi för första gången om Volkswagen Tiguan baserat på officiellt material, det var nämligen dagen då märkets helt nya suv presenterades. Även om Volkswagen brukar nå framgång med sina modeller visste varken de eller någon annan vilken succé nya modellen skulle bli.

Vid vår provkörning hösten 2007 var intrycket att Volkswagen tagit fram en kompetent suv, men vi saknade bränslebesparande teknik och tyckte också att priset var lite väl tilltaget. Lastutrymmet var vi inte heller nöjda med.

Här ser vi första generationen Tiguan (efter uppdateringen 2011) i test mot Toyota RAV4, Honda CR-V och Ford Kuga. 2013 var året. Foto: Glenn Lindberg

Första generationen Tiguan, som uppdaterades under 2011 och samtidigt passerade en årlig produktionstakt på en halv miljon exemplar, tillverkades fram till och med januari 2016. Då inleddes tillverkningen av andra generationen, det vill säga den Tiguan som vi oftast ser på vägarna i dag.

Här ser vi Volkswagen Tiguan Allspace, den sjusitsiga varianten, i test. Foto: Patrik Lindgren

Tiguan II, som den kallas, brädade föregångaren genom att vara större och rymligare, med ett bagageutrymme som blev mer användbart. 2017 kom en sjusitsig Tiguan-version kallad Tiguan Allspace, drygt två decimeter längre än vanliga Tiguan.

Volkswagen Tiguan som vi känner den i dag är på väg att uppdateras och bli laddhybrid, men riktigt där är vi inte ännu. Vad som däremot har passerats är en produktionsmilstolpe. Under våren nådde nämligen Tiguan upp till sex miljoner tillverkade enheter.

Enbart i fjol tillverkade fyra fabriker (Tyskland, Ryssland, Kina och Mexiko) 910 926 exemplar.

TEST: Begagnad Volkswagen Tiguan

Med denna siffra har Tiguan seglat upp och blivit inte bara Volkswagens bäst säljande modell utan hela Volkswagen-koncernens bästsäljare. I Europa var den i fjol kontinentens bäst säljande suv med knappt 225 000 exemplar, vilket räckte till att placera Tiguan på en femte plats totalt (oavsett biltyp). Den är inte i närheten av att rå på ettan – märkesbrodern Golf – men ligger hack i häl på fyran Ford Fiesta.

Tittar vi på de globala försäljningssiffrorna placerade sig Volkswagen Tiguan på en plats som gör den till världens tredje bäst säljande suv. Den tappade sin andraplats från 2018 till Honda CR-V. Ohotad etta är Toyota RAV4 som i vår även den nådde en milstolpe – tio miljoner sålda exemplar (dock under betydligt längre tid än Tiguan).

Tiguan gör bra ifrån sig i älgtestet. Uppför sig tryggt och klarar 77 km/h. Foto: Glenn Lindberg

Sedan introduktionen av Tiguan 2007 har knappt 60 000 exemplar av modellen registrerats i Sverige. Enbart i fjol registrerades nästan 12 000 exemplar i Sverige vilket gav den en femteplats på svenska topplistan. Knappt 6 300 av dessa registrerades på privatpersoner, vilket gjorde Tiguan till Sveriges populäraste bil vid privatköp.

TEST: Volkswagen Tiguan mot 13 andra suvar

− De senaste åren har Tiguan seglat upp som en riktig favorit hos de svenska bilköparna, oavsett kön. Men vi är inte förvånade, Tiguan är en attraktivt paketerad bil som passar perfekt för vardagslivet och de svenska förhållandena, säger Sten Forsberg, chef Volkswagen Sverige.

Här döljer sig uppdaterade Volkswagen Tiguan, och under skalet finns en elmotor som arbetar sida vid sida med bensinmotorn. Foto: CarPix

Som ovan nämnt ska Tiguan uppdateras senare i år, och i och med ankomsten av laddhybridversionen, som det pratades om redan vid andra generationens presentation i slutet av 2015, finns det förmodligen goda förutsättningar för den populära suven att ta ytterligare kliv mot de allra bäst säljande suvarna i världen.

LÄS MER: Allt om Volkswagen Tiguan