Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mini RocketmanMini RocketmanMini Rocketman
Mini Rocketman

Mindre Mini letar partner

En Mini storleken mindre än dagens har det varit snack om många gånger. Nu är det dags igen och denna gång söks en partner för att möjliggöra projektet.

Dagens Mini är betydligt större än originalet från 1959. Med nya Mini, som presenterades för ett par veckor sedan, har modellen vuxit än mer och det finns de som hävdar att charmen från originalbilen är som bortblåst.

 Men Mini, med BMW i ryggen, har inte glömt bort sitt ursprung i mindre format. Det har flera gånger ryktats om att Mini ska göra en liten Mini och för snart tre år sedan visade man upp konceptbilen Mini Rocketman som var strax över tre meter lång. Dock ansågs modellen bli för dyr för att utveckla så projektet lades ned.

Nu är en mini-Mini på tapeten igen. Allt sägs hänga på att Mini hittar en partner som vill dela utvecklingskostnaderna för den nya plattform som behövs för modellen. Plattformen som används till dagens Mini är oanvändbar.

 Den nya Minin i storlek liten skulle enligt uppgift bli nästan fyra decimeter kortare än vanliga Mini, med andra ord drygt 3,4 meter lång. Det är omkring decimetern kortare än exempelvis Fiat 500 och Volkswagen Up. Men det är också nästan fyra decimeter längre än ursprungs-Minin som mätte 3,06 meter från nos till rumpa.

 Fyra åkande ska rymmas, plus väldigt lite bagage.

Vem BMW och Mini har siktet inställt på som partner är okänt.