Foto: Glenn Lindberg

Mindre risk för rattfulla att åka fast

Förare som kör berusade löper i dag mindre risk att åka fast på grund av att antalet poliskontroller har minskat drastiskt sedan förra året.

Sedan polisen omorganiserades i januari 2015 har antalet nykterhetskontroller minskat med hela 75 procent. I januari 2015 genomfördes 123 592 utandningsprov och under samma månad i år genomfördes endast 30 923. De som kör alkoholpåverkade löper alltså avsevärt mycket lägre risk att åka dit nu än för drygt ett år sedan.

Efter polisens omorganisation finns inte några renodlade trafikpoliser, och på grund av att polisen blivit tvungna att lägga mycket kraft på bland annat förhöjt terrorhot räcker polisens resurser helt enkelt inte till. De måste prioritera, och då hamnar trafikövervakning tyvärr inte högt upp på listan.

– Den nya polisorganisationen har riktat in sig på repressiv verksamhet, att sätta fast rattfyllerister i stället för att förhindra brott. Vid preventivt arbete är cirka en av 550 stoppade förare rattfull, vid repressivt arbete är en av tio stoppade förare rattfull på grund av en mer riktad insats. Så antalet minskade nykterhetskontroller behöver inte betyda att färre rattonyktra åker fast, säger Teknikens Världs trafiksäkerhetsexpert Ruben Börjesson.

LÄS OCKSÅ: Polisen: ”Mätarskruvade bilar prioriteras inte”