Foto: This image is copyright free for editorial use. (c

Mini återkallar 235 000 bilar på grund av elfel

Ett elfel i Mini Cooper S och Mini John Cooper Works kan orsaka att vattenpumpen lägger av. Det kan leda till överhettning som i värsta fall kan innebära brand. Därför återkallar Mini drygt 235 000 bilar världen över för att åtgärda problemet.

Efter säkerhetskontroller utförda av Mini har man upptäckt att modellerna Cooper S och John Cooper Works, båda utrustade med den turbomatade 1,6-litersmotorn på 184 respektive 211 hästkrafter, är behäftade med ett elfel som kan leda till att vattenpumpen som kyler turboaggregatet havererar.

En havererad vattenpump kan i sin tur leda till överhettning. En av riskerna med överhettning är brand och enligt ett uttalande av en talesman för Mini i går utreder man nu en brand i Storbritannien som kan härledas till turboaggregatets vattenpump.

Som en säkerhetsåtgärd väljer nu Mini att återkalla drygt 235 000 bilar över hela världen. Under de närmaste veckorna kommer ägarna till modellerna Cooper S och John Cooper Works att få ett meddelande skickat till sig där de ombeds att lämna in sina bilar till verkstaden för kontroll. Om fel upptäcks byts vattenpumpen ut.

Minis talesman insisterar på att ägarna till berörda bilar kan känna sig säkra och fortsätta köra utan oro då risken för brand är extremt liten. Han tillägger också att det enligt deras kännedom inte uppstått några olyckor eller personskador till följd av felet.

BMW Sverige/Mini Sverige låter hälsa att drygt 500 Cooper S- och John Cooper Works-bilar i Sverige berörs. Det är ägare till bilar byggda 2006 till och med 2010 som kommer att få ett brev hemskickat där de ombeds besöka sin Mini-verkstad där turboaggregatets vattenpump kommer att bytas ut till en ny.

Motorn i berörda modeller hittar vi även i bilar från PSA-koncernen, exempelvis turboversionerna av Citroën DS3 och Peugeot RCZ. Men då motordelarna skiljer sig på flera punkter jämfört med Mini berörs varken Citroën eller Peugeot av felet. Detta har teknikensvarld.se officiellt fått bekräftat från PSA under eftermiddagen.