Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100610-mini diesel v8
100610-mini diesel v8
100610-mini diesel v8
100610-mini diesel v8

Mini Clubman Diesel med V8-ljud

Dieselbilar är för många synonymt med tråkigt motorljud. Men det försöker man nu råda bot på. BMW testar just nu ett system där de på elektroakustisk väg trollar bort dieselknattrandet och förvandlar det till en mullrig V8-motor.

Dieselmotorer blir allt mer populära i de svensksålda bilarna tack vare fördelar som låg förbrukning och mustigt vridmoment. Men en detalj är dock inte till dieselmotorns fördel – ljudet.

Det karakteristiska knackandet från dieselmotorer kan vara på väg bort, i alla fall om BMW:s projekt blir lyckosamt. Just nu har de två prototypbilar rullandes på vägarna runt München, en Mini Cooper D Clubman och en BMW 635d, där de testar det senaste – Active Sound Design (ASD).

ASD är ett elektroakustiskt system som med hjälp av mikrofoner och bilens ljudanläggning förändrar motorns ljudbild. Utöver detta använder man sig av ljud- och vibrationsreducerande material i motorrummet och under bilen för att isolera ovälkommet ljud.

Tack vare detta sinnrika system kan man alltså omforma originalljudet. Den Mini Cooper D Clubman som är försedd med ASD kan generera fyra olika ljudbilder varav en av dessa är sången från en V8-motor. Hur det låter kan du se och höra i filmen nedan tack vare brittiska Autocar som åkte med på en tur i bilen.

https://youtu.be/xVz4HtVFegQ?height=347&width=575