Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Teknikens Världs Marcus Engström har tagit plats bakom ratten i LRT NXT1
2 AV 2
Foto: Glenn Lindberg

Mini Clubman går i graven

Försäljningssiffrorna talar sitt tydliga språk, Clubman har inte sålt tillfredsställande och kommande generationsskifte bidrar till att den får stryka på foten.

Mini Clubman är en av få bilar som bjuder på sex dörrar och har varit älskad likväl som många andra Mini modeller, dock inte av lika många. Nu har tiden kommit för Clubman att strykas ur modellprogrammet, vilket vi redan varit inne på tidigare.
I elektrifieringens tidevarv finns det en planerad ersättare som är just elektrisk, tanken är att Aceman ska fylla tomrummet efter Clubman.

Mini Clubman av ”första” generation (R55). Notera lilla bakdörren som inte finns på förarsidan.Mini Clubman av ”första” generation (R55). Notera lilla bakdörren som inte finns på förarsidan.Mini Clubman av ”första” generation (R55). Notera lilla bakdörren som inte finns på förarsidan.
Fem dörrar att öppna. Två bak, två på höger sida, en på vänster sida.Fem dörrar att öppna. Två bak, två på höger sida, en på vänster sida.Fem dörrar att öppna. Två bak, två på höger sida, en på vänster sida.
1 AV 2
Mini Clubman av ”första” generation (R55). Notera lilla bakdörren som inte finns på förarsidan.
Foto: Mini
2 AV 2
Fem dörrar att öppna. Två bak, två på höger sida, en på vänster sida.
Foto: Mini

Top Gear talade med Minis vd Stefanie Wurst och hon bekräftar att Clubman plockas ut ur modellprogrammet. Det är inte den första större nyheten från Mini, de har nyligen lanserat en ny Mini Cooper och Mini Countryman, båda eldrivna. Det är även känt att möjligheten att få växla manuellt inte finns längre. Stefanie Wurst har inte heller stängt dörren när det gäller att fortsätta på GP-spåret med en ny variant av Mini John Cooper Works GP i framtiden.

Nyligen kom också nyheten att Mini, med hjälp av den brittiska regeringen, gör en jätteinvestering i fabrikerna i Oxford och Swindon och därmed säkrar upp framtida tillverkning av vissa av de nya eldrivna modellerna som vi kommer få se. 2030 ska det enbart tillverkas eldrivna modeller i Oxford-fabriken.