Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Fem snabba aktuella punkter från bilvärlden
2 AV 2
Foto: Glenn Lindberg/Expressen Lifestyle

Mini Clubman på väg mot slutet

Mini i kombiversion kan komma att sluta tillverkas 2024. Crossovermodellen Aceman får som uppgift att fylla luckan.

Elektrifiering och crossovermodeller. Det är i fokus för så gott som alla biltillverkare i dag. Med det försvinner gamla trotjänare till modeller, en av dessa är Mini Clubman som ser ut att sluta tillverkas om två år.

Att kombimodellen kan vara på väg mot sitt slut är förvisso ingen nyhet, även om några tydliga signaler från officiellt håll inte har märkts. Redan hösten 2020, när ”nya” Mini firade 20 år och märket presenterade sin framtid, kunde man ana att Clubman var hotad. Elektrifiering stod på agendan och modellutbudet skulle städas upp, hette det då.

Enligt etusiastsidan motoringfile.com är ett stopp av Clubmantillverkningen planerad till första kvartalet 2024, troligtvis under februari månad och då kommer orderböckerna att stängas under november eller december 2023. Den amerikanska tidningen Car and Driver har varit i kontakt med en talesman för Mini som inte vill kommentera det de anser vara rena spekulationer. Samtidigt vill man inte neka att så kan ske och har som enda kommentar att man inte fattat något beslut i frågan ännu. 

Aceman som konceptbil. Ska den mäkta med att ersätta kombin Clubman?Aceman som konceptbil. Ska den mäkta med att ersätta kombin Clubman?Aceman som konceptbil. Ska den mäkta med att ersätta kombin Clubman?
Aceman som konceptbil. Ska den mäkta med att ersätta kombin Clubman? Foto: Mini

Anledningen till nedläggningen är låga försäljningssiffror samt att det sker ett generationsskifte hos Mini. I år kommer en ny och större Countryman som kommer finnas med både förbränningsmotorer och eldrivlina – samma som i BMW iX1. Under den placerar sig den kommande crossovermodellen Aceman som kommer lanseras 2024, en bil vi fångat på bild under test. En ny Cooper är också på gång, även den med både förbränningsmotorer och eldrivlina.

När Clubman utgår är det troligt att Aceman ska fylla dess ställe som lastare. Då får utrymmen var väldisponerade eftersom modellen är två decimeter kortare än Clubman.

Modellnamnet Clubman återlanserades 2007, dagens generation kom 2015. Namnet är lånat från en version av den ursprungliga Minin lanserad 1969 – med längre och kantiga front.