Mini Cooper Rauno Aaltonen Edition

En av de första som fick epitetet ”flygande finländaren” är rallyföraren Rauno Aaltonen. Inte minst för hans seger i Monte Carlo-rallyt 1967. En seger som Mini inte glömt bort och därför namnger man nu en specialversion av Mini Cooper till hans ära.

Rauno Aaltonen, som har hunnit bli 74 år gammal, har inte bara vunnit Monte Carlo-rallyt och en mängd andra tävlingar. Han har även slutat tvåa hela sex gånger i Safarirallyt. Dessutom har han blivit utesluten på grund av att han var för överlägsen på banorna.

 Nu vill Mini hedra denne framgångsrike finländare genom att uppkalla en specialversion efter honom. I vissa delar av Europa (oklart om Sverige är med där) kan man köpa sin Cooper eller Cooper S i utförandet Rauno Aaltonen Edition.

 En sådan är alltid röd med vitt tak och vita stripes över huven, bakluckan och ovanför dörrtrösklarna, vita ytterbackspeglar, vitt luftscoop, vita 17-tumsfälgar och extraljud i fronten precis som på riktigt rallymanér.

 Interiört är det lite racingbetonat med tvåfärgad läderrad och hastighetsmätare med Rauno Aaltonens signatur.

 Ska du sticka iväg och köpa en Rauno Aaltonen Edition gör du bäst i att välja Cooper S-versionen med 184 hästkrafter. I priset ingår då en dags utbildning i körning på isbana. Vem som är instruktör? Tyvärr inte Rauno själv, men näst intill – nämligen hans son Tino Aaltonen.