Mini Cooper Works med 211 spänstiga hästar provkörd
Det finns tråkigare grejer att göra än att åka ner till Mallorcas släta vägar och få busa med en Mini med 211 turbomatade hästar under huven. Det var just vad Anders Helgesson gjorde, fick sig en tur i solen med nya Mini Cooper Works.
Tycker du att din Mini Cooper S saknar den där extra spänsten och busigheten? Då kanske du ska slänga ett öga på Mini Cooper Works som har fått 36 extra kusar i den 1,6 liter lilla maskinen. Anders Helgesson har precis varit på en tripp till 29 graders värme och sol på Mallorca för att ge dig alla hårda fakta om nykomlingen.
Motorn är alltså densamma som i Cooper S – 1 598 kubik – men i det här turboutförandet ligger effektuttaget på 211 hästkrafter, vilket räcker en bra bit på 1,2 ton bil. Det maximala vridmomentet ligger på 260 newtonmeter, ett hopp upp med 20 enheter jämfört med Cooper S. Det finns tillgängligt från 1 850 till 5 600 varv per minut. En overboostfunktion finns också som temporärt tillåter ett maxvrid om 280 newtonmeter.
Helhetsmässigt både känns och ser bilen ut att vara en vanlig Cooper S. Men det finns en hel del detaljer som skiljer de båda åt. Först och främst prestandan – Works-versionen gör 0-100 km/h på 6,5 sekunder och toppfarten är 238 km/h. Motsvarande siffror för Cooper S är 7,1 sekunder och 225 km/h. Cooper Works är betydligt roligare att köra, inte bara på grund av mer ös och kraft, utan för att ljudet från sportavgassystemet är ljuvligt. Till vänster framför växelspaken (som man manövrerar den sexväxlade manuella lådan med) sitter en knapp som man kan trycka in för att försätta bilen i sportläge. Det förändrar styrrespons, gasrespons och ljuddämparens ljud. Vid gasuppsläpp släpper bilen ifrån sig sköna ljudknallar och ligger man och tuggar på varvtal över 4 000 är det inte långt ifrån ståpäls tack vare det dova mullret som börjar övergå till ett vassare ljud.
En annan knapp bredvid växelspaken som är intressant är den som man justerar antisladdsystemet med. Ett kortare tryck på den och systemet sätts i ett ”halvläge” som tillåter en att leka med bilen med kontrollerade bakvagnssläpp. Håller man i stället in knappen en kortare stund så avaktiverar man antisladdsystemet helt.
På Mini Cooper S sitter en mekanisk diffspärr. Denna är utbytt mot en elektronisk dito, dels för att den ska vara effektivare och mer lättarbetat men också för att det sparar några kilon. Anders känner dock att den ibland kan ha svårt att hänga med i sitt tänkta jobb efter att man har pressat bilen några varv på bana.
Vad finns det då för övriga plumpar i protokollet förutom den diffspärren som inte alltid är på hugget? Bromsarna förtar lite av känslan med Works-konceptet med sin nervositet när man bromsar in från höga hastigheter. Ratten har också en tendens att rycka, vilket man kan tacka effektuttaget för. Andra negativa punkter är priset. Även om det inte finns någon prislapp på bilen ännu så känns det lite väl mycket i plånboken när man plockat på bilen den utrustning man gärna vill ha. En bra bit bortom 300 000-kronorsstrecket lär det gissningsvis inte vara svårt att uppnå. För tillvalslistan är lång – aerodynamik-kit (rekommenderas för att särskilja bilen från en vanlig Cooper S), fetare fälgar och mycket annat. Som standard sitter det 17-tums lättmetallfälgar, alltså en tum större än på sin svagare broder. Bakom dessa sitter hålborrade skivor, fräckt!
– Över det hela taget är Cooper Works en grym bil. Den är så skoj att köra att man lätt bortser från de små bristerna. En annan detalj är bränsleförbrukningen. Vill man så kan man köra snålt, jag kom ner i 0,67 liter per mil på vägarna på Mallorca, allt enligt färddatorn, berättar Anders Helgesson som numera är hemma på svensk mark.
Svensk premiär är det i september. Intressant för den som behöver lite extra utrymme till de 211 hästkrafterna är att Cooper Works även kommer i Clubman-utförande.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se