Foto: Fabian Kirchbauer

Mini Countryman Coupé kan ersätta Paceman

Mini Paceman är på väg att försvinna som modell men kan komma att få en form av ersättare i Countryman Coupé.

2012 kom Mini Paceman som ett lite tuffare alternativ till Countryman. Någon större försäljningssuccé har det dock aldrig blivit för modellen och under exempelvis 2014 såldes Countryman i Europa i över 50 000 exemplar medan Paceman endast nådde drygt 8 000 exemplar. Därför läggs produktionen av Paceman ned vid kommande årsskifte och någon rak efterföljare är inte aktuell.

Men BMW, som äger Mini, har inte gett upp hoppet helt. BMW:s designchef Adrian van Hoydoonk avslöjar för Auto Express att de överväger en ”coupéversion” av nya Countryman som alldeles nyligen hade premiär. Men det blir sannolikt inte med två sidodörrar som hos Paceman, det gick ju inte hem hos kunderna i någon större utsträckning, utan i stället med fyra. BMW har som bekant god erfarenhet av femdörrars ”coupésuvar”. Både X4 och X6 är succéer.

– Trots att bilarna förmodligen körs med bara en eller två människor i så gillar de bekvämligheten med en extra uppsättning dörrar. De vill kunna lasta mer – kasta in en väska eller ta med sig någon, säger Adrian van Hoydoonk.

En Mini Countryman Coupé, eller vad den kan tänkas få för modellbeteckning, kommer att vara tekniskt identisk med vanliga Countryman. Endast karossformen är avvikande.