Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mini Countryman John Cooper Works
Mini Countryman John Cooper Works
Mini Countryman John Cooper Works
Mini Countryman John Cooper Works Foto: Uwe Fischer www.fischeruwe.com0174/3255764

Mini Countryman John Cooper Works – direktrapport från provkörningen

Att det skulle komma en värstingversion av stor-Minin Countryman var väl ingen överraskning. Men hur sportig kan den bli? Erik Wedberg satte sig på flyget till Tyrolen för att ta reda på det.

Hej Erik, var i Tyrolen är du?

– I den lilla skidorten Kühtai strax utanför Innsbruck.

 Varför?

– Det är Mini som har släpat hit ett litet antal journalister för att uppleva vintern, och kommande Countryman John Cooper Works förstås.

 Hur är den då?

– Vintern är så där. Snön kom hit till Kühtai så sent som för en vecka sedan och den är ganska blöt och tung.

 Jag menar bilen…

– Jaha, jo den är ungefär som väntat. Countryman är ju inte den mest körglada av Mini-bilarna men JCW-avdelningen har verkligen jobbat hårt. Kraftkällan är samma 1,6-litersmotor med turboladdning som i övriga JCW-modeller men för att den cirka 200 kilo tyngre Countryman inte ska kännas slö höjs effekten en aning. Mini-folket vill inte säga exakt hur mycket men jag gissar att den har omkring 220 hästkrafter och 300 newtonmeter. 0-100 km/h-tiden lär sjunka till omkring sju sekunder blankt. Det morrar och bluddrar gott ur avgaspiporna i alla fall.

 Går den lika bra som de andra JCW-modellerna?

– Det tycker jag nog. Den har kraftigare krängningshämmare, hårdare och kortare fjädrar samt större bromsar bak. Det fungerar. Vi har kört i en karavan där även tre Mini Coupé John Cooper Works ingick och de kändes inte snabbare. Countryman blir den enda JCW-modellen med fyrhjulsdrift och det gör att den upplevs som väldigt effektiv.

 Negativt?

– Den är inte lika busig som sina mindre och lättare syskon, precis som vanliga Countryman. Och nog skulle de väl kunna ge den ett lite biffigare utseende. Bilen vi kör här är visserligen lätt maskerad men JCW-uppgraderingen innebär inte mer än några nya luftintag, lite större skärmbreddare och annorlunda grill. Jag vill ha mer.

 Tack för rapporten, bryt inga ben i backarna nu.

– Ingen risk. Jag åker inte skidor, det är ju livsfarligt.