Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mini Countryman John Cooper Works
Mini Countryman John Cooper Works
Mini Countryman John Cooper Works
Mini Countryman John Cooper Works

Mini Countryman John Cooper Works presenterad med fyrhjulskraft

Nu finns även den största Minin i busigt JCW-utförande. Med fyrhjulsdrift, automatlåda och sju extra hästkrafter sticker den ut från resten av JCW-uppställningen.

Att Mini har varit på gång med en John Cooper Works-version av minisuven Countryman har varit känt sedan länge, vi har till och med hunnit med en kortare provkörning, men först nu presenteras bilen i sin helhet. Den fysiska premiären sker på Genèvesalongen nästa vecka men redan nu berättar Mini allt.

 Countryman John Cooper Works, som vi från och med den här raden förkortar till JCW, blir den starkaste Mini-modellen hittills, om än knappt. 1,6-litersmotorn är densamma som i övriga JCW-modeller men nu har effekten skruvats upp till 218 hästkrafter, mot 211 i tidigare modeller. Maximalt vridmoment är 300 newtonmeter i stället för 260. Countryman blir också första JCW-modell att driva på alla fyra hjul via en elektromagnetisk differential som fördelar kraften mellan hjulaxlarna. Trots fyrhjulsdrift och några extra hästkrafter är Countryman JCW den långsammaste av alla JCW-modeller. 0-100 km/h går på 7,1 sekunder, oavsett om man kör med den standardmonterade manuella lådan eller den sexstegade automatlådan som kan fås till en extra kostnad. Automatlådan gör bilen aningen törstigare. Med manuell växellåda är den blandade förbrukningen 0,72 l/mil medan automatvarianten drar 0,80 l/mil.

 JCW-behandlingen innebar bland annat att markfrigången sänks med en centimeter. Chassisättningen blir något hårdare men inte riktigt lika hård som i övriga JCW-bilar, Mini vill inte att Countryman JCW ska ha en riktigt lika hård och sportig framtoning som de andra. Försäljningen startar i september.