090826-mini coupe concept
090826-mini coupe concept Foto: BMW Group MediaPool / an.niedermeyer / This image

Mini Coupé Concept till Frankfurt

Med tre veckor kvar till höstens stora bilsalong i Frankfurt duggar releaserna tätt. Säg hej till Mini i coupéutförande. Koncepetet presenteras på dagen 50 år efter premiären av ur-Minin.

De rykten som florerat, och som vi här på teknikensvarld.se har uppmärksammat, om att Mini ämnar att presentera ett nytt koncept till Frankfurtsalingen den 17-27 september har visat sig stämma. På 50-årsdagen av att ur-Minin presenterades kablade tillverkaren i dag ut bilder på Mini Coupé Concept. Det återstår dock att se om modellen kommer få samma plats historiskt som sin stamfader från 1959.

Nya coupén mäter 371 centimeter på längden, 168 på bredden, 136 på höjden och är strikt tvåsitsig. Som vanligt har man haft körglädje i fokus vid framställandet. Extra jämn viktfördelningen, låg tyngdpunkt och totalvikt ska bidra till att coupén blir än mer körglad. 

Den låga taklinjen, den uppdragna vindrutan, c-stolpens lutning och takspoilerns utformning ska rent visuellt bidra till att coupén framstår som det fartfyllda alternativet i modellprogrammet. Där finns sedan tidigare "vanliga" Mini, Clubman (kombi) och Cabriolet. Med en coupé i programmet saknas egentligen bara en suv och den är på gång under namnet Crossman.

Coupén ska mäkta med det mest kraftfulla i motorväg som finns på lagerhyllan, den 211 hästkrafter starka 1,6-litersmotorn med dubbelturbo som vi annars finner i värstingen Mini John Cooper Works. Annat bekant är den kromade sargen runt grillen som är hämtats från Cooper S, själva grillen är här dock lackad i karossens färg.

Att tala om praktiska detaljer när det kommer till coupéer känns idiotiskt men på en punkt glänser den nya modellen – bagageutymmet rymmer 250 liter mot vanliga Minins 160. Luckan ska dessutom kunna öppnas rejält.

Inne i bilen hittar vi extra skålade stolar som ska ge mer sidostöd samt en tre-ekrad multifunktionsratt, vilket i viss mån rimmar illa med den minimalistiska framtoning man gärna talar om i pressreleasen.

Det ena ryktet avlöser det andra. Nu, efter att modellen blivit officiell, surras det istället om hur enkelt man kan ersätta Coupéns tak med en tygsuflett och därmed skapa en roadster.

https://youtu.be/8s8LtLQkYHs?height=347&width=575

Läs mer