Mini ersätter roadster/coupé med sportbil

Roadster och coupémodellerna av dagens Mini Cooper har inte blivit någon försäljningssuccé. Därför planerar Mini att ersätta dem med en renodlad sportbil. Är det dags för Triumph att göra comeback?

Ett ganska tufft utseende till trots har försäljningsframgångarna uteblivit för nuvarande generation Mini Cooper i Roadster respektive Coupé-version. Kanske har ett av problemen varit att modellen legat för nära befintliga programmet av tredörrars-Mini och Mini Cabrio. Så resonerar i alla fall ansvariga inom företaget, och BMW, som äger Mini.

Till nästa generation Mini kommer nämligen Roadster och Coupé att ersättas av en renodlad sportbilsmodell, som förvisso också kommer i både roadster- och coupétappning, men som inte kommer att dela några karossdetaljer med vanliga Mini. Inte heller motormässigt kommer den nya sportbilsmodellen dela mycket med vanliga Mini, som ju presenteras nu i höst och som vi redan har sett väldigt avklädda spionbilder på.

När vanliga Mini kommer att få ta del av BMW-koncernens downsizingprinciper och erbjuds med en rad trecylindriga motorer, kommer den nya sportmodellen att snatta motorn från BMW:s lagerhyllor – vilket innebär en tvåliters fyrcylindrig turbomotor. Bottenplattan kommer dock fortfarande att delas med vanliga Mini.

Inget har sagts om vad modellen kommer att heta. Kanske kommer den att bära samma namn som i dag, alltså Mini Roadster/Coupé. Vi tycker dock det vore roligare ifall BMW valde att återuppliva varumärket Triumph, som företaget alltjämt äger rättigheterna till – kanske en ny Triumph Spitfire eller TR7, de sista tillverkades 1981, så det är på tiden? (Vi glömmer den allra sista Triumphmodellen, Acclaim, som var en ommärkt Honda Civic sedan…)

Alldeles oavsett så kommer Minis nya sportbil att premiärvisas sent 2015 eller tidigt 2016. Det finns alltså fortfarande gott om tid för spekulationer.