Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100629-mini-2011-facelift100629-mini-2011-facelift100629-mini-2011-facelift
100629-mini-2011-facelift

Mini-familjen genomgår facelift

Under sommaren skriver Mini-familjen in sig på behandlingshem och i september kommer de små bilarna ut med nya ansikten. Fotgängarvänlig front och nya dieselalternativ är några av nyheterna.

 Sedan introduktionen för fyra år sedan har Mini generation två endast fått några mindre justeringar men nu är det dags för några rejält synbara förändringar. Oinvigda kommer inte att se skillnaden men Mini-kännare kommer genast kunna konstatera: Aha, där kommer en Mini årsmodell 2011. Nya ansiktslyfta Mini känner man lättast igen på fronten där Mini har gjort vissa förändringar för att leva upp till strängare krav på fotgängarskydd. Designmässigt innebär det att Mini Cooper, Clubman och Cabriolet blir lite mer lika nylanserade Countryman. Frontspoilern ser lite grövre ut och bilarna har fått en större haka.

Baktill är det svårare att känna igen nya Mini, där är nyheterna betydligt mer diskreta. Vi konstaterar kort och gott att Mini-modellerna har fått LED-teknik i bak- och bromsljus och att den bakre stötfångaren har fått en ny design. Lägg även märke till de försiktigt uppdaterade S-spoke-fälgarna. Invändigt syns ansiktslyftet på kontrollerna för stereo och klimatanläggning som numera är svarta, vågar vi hoppas på att de dessutom är mindre plastiga? Övergången till modellår 2011 innebär också att Mini-bilarna får nya stereosystem, alla MP3-kompatibla med AUX-ingång. 

Mini-bilarna har alltid gått at färgsätta i alla möjliga olika kombinationer men den nytillkomne konkurrenten Citroën DS3 är nästan än värre. För att ge konkurrenten svar på tal släpper Mini ytterligare några färgkombinationer. För första gången går det nu att få taket och ytterbackspeglarna i rött, dock endast på Mini John Cooper Works och Mini John Cooper Works Clubman. Dessutom tillkommer de tre nya designpaketen Rally, Classic och Scene. Det är oklart hur dessa ser ut och vad de innehåller.

När de ansiktslyfta Mini-bilarna presenteras den 18 september införs även en del dieselnyheter. De nya snåljåparna i familjen blir Mini One D med 90 hästkrafter och Mini Cooper D med 112 hästar. Båda ska enligt Mini klara sig med 0,38 liter per mil och inte släppa ut mer än 99 gram koldioxid per kilometer. Dessutom lanseras Mini One D Clubman och Mini Cooper D Cabriolet – första gången en dieselmotor sätts i en nedcabbad Mini.

Läs mer