Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110414-mini-goodwood110414-mini-goodwood110414-mini-goodwood
110414-mini-goodwood

Mini Goodwood – med smak av Rolls-Royce

Den som vill ha en liten bil men ändå åka riktigt lyxigt får nu ett hett alternativ. För att locka lyxsökande kunder har Mini tagit hjälp av Rolls-Royce och skapat en Mini med lyxbilsinredning.

För länge sedan ryktades det att Mini skulle släppa en lyxvariant med hjälp av Rolls-Royce. Det läckte till och med ut bilder på en lyxig Mini men dessa avfärdades av britterna som ett enskilt specialbyggt exemplar och sedan glömdes det hela mer eller mindre bort. När det nu drar ihop sig inför bilsalongen i Shanghai meddelar Mini att en lyxversion av Mini Cooper S faktiskt existerar.

Det fullständiga namnet på bilen är Mini Inspired by Goodwood och anspelar på kopplingen till Rolls-Royce som har sitt huvudsäte i den lilla engelska staden. Rolls-Royce designteam uppges ha fått vägleda Mini-folket vid utvecklingen av bilen, allt för att skapa den rätta brittiska lyxkänslan.

Bilen ser visserligen exklusiv ut på utsidan tack vare Diamond Black-kulören och 17-tumsfälgarna men det är på insidan Rolls-Royce verkligen har fått sätta sin prägel. Instrumentbrädan, mittkonsolen, golvmattorna, stolarna, dörrsidorna och innertaket har fått låna den Rolls-Royce-unika kulören Cornsilk. Instrumentpanelen och dörrhandtagen tillverkas i Goodwood av Rolls-Royce-folk och är faktiskt utförda i äkta valnötsträ. Andra lyxdetaljer är pianosvarta knappar, innertak i kashmir, Rolls-Royce-inspirerat typsnitt på instrumenten och lammullsmattor. I standardutrustningen ingår förstås det mesta, bland annat adaptiva xenonljus, parkeringshjälp, automatisk luftkonditionering och Harman Kardon-stereo.

Endast 1 000 exemplar av Goodwood-bilarna ska byggas och alla utgår från en tredörrars Mini Cooper S. De första bilarna blir klara våren 2012 och en stor portion av produktionen väntas gå till den kinesiska marknaden. Mini har inte offentliggjort någon prislapp men det spekuleras i att priset kan hamna omkring 500 000 kronor.

Läs mer