Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090528-mini-jcw-wc50
090528-mini-jcw-wc50
090528-mini-jcw-wc50
090528-mini-jcw-wc50

Mini i massor på Silverstone

Mer än 25 000 besökte Silverstone när Mini firade 50 år förra helgen. Utöver en mängd klassiska och egendomliga Minisar premiärvisades även en trio helt nya modeller. En av dem är den nya värstingen med det långa namnet Mini John Cooper Works World Championship 50.

Mini firar sitt 50-årsjubileum på storslaget vis. Förutom att hålla det stora evenemanget Mini United väljer de även att fira genom att presentera flera nya versioner av sina bilar. Vi har tidigare fått se den Mini Cooper S som är målad i samma stil som George Harrisons smått legendariska hundkoja. Utöver den visar Mini tre andra specialmodeller. Mest spännande är bilen som förmodligen slår rekord med sitt långa namn - Mini John Cooper Works World Championship 50.

Det långa namnet ska få oss att dra till minnes Cooper Car Companys seger i konstruktörsmästerskapet i Formel 1 50 år sedan. Maskinellt sett är det samma bil som en John Cooper Works, men till det yttre är det mycket som skiljer. Den största förändringen är det aggressiva kjolpaketet som förstärks med den matt gröna kulören och vita bonnet stripes. Strålkastarna är av bi-xenon-typ och har fått svarta detaljer. Icke att förglömma är de läckra extraljusen och huvscoopet som har fått ett kolfiberutförande. Även backspegelhusen är gjorda i det dyra materialet. Invändigt är Mini JCW WC50 fullproppad med saker som annars är extrautrustning, till exempel Harman/Kardon-ljudsystem, multifunktionsratt, navigationssystem och parkeringsvarnare. Priset är ännu inte offentliggjort. Det uppskattas hamna omkring 400 000 kronor. Endast 250 exemplar ska byggas och 100 av dessa är reserverade för brittiska kunder.

De två andra jubileumsversionerna är Mini 50 Mayfair och Mini 50 Camden. Båda är exklusiva utrustningspaket som blir tillgängliga till Cooper, Cooper S och Cooper D. De båda specialversionerna rullades fram för första gången på Mini United för helgen. 50-årsfirandet lockade drygt 25 000 besökare och 10 000 Mini-bilar. Mini-entusiasterna kom från världens alla hörn. De som hade åkt längst kom bland annat från Ryssland, USA och Sydafrika. Se bildspel nedan för några av höjdpunkterna.

Läs mer