Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mini JCW GP – den snabbaste Minin någonsin

Här är Mini Cooper John Works GP, den snabbaste Minin någonsin. Hur snabb den är? 19 sekunder snabbare runt Nürburgring än föregångaren med samma namn.

Mini Cooper John Works GP är ersättaren till 2006 års bil med precis samma namn. Men där -06:an hann runt Nürburgring på 8m 42s, så är motsvarande tid för den nya snabb-Minin 8m23s, en förbättring med 19 sekunder. För att sätta det i perspektiv tar det tre sekunder längre för en Lotus Exige S att komma runt banan.

 Antalet bilar kommer begränsas till 2 000 bilar och har enligt Mini utvecklats för att gå bra både på bana och på allmänna vägar, även om fartexerciser oftast gör sig bäst på bana. Under skalet döljer sig en turbomatad fyra på 1,6 liter och 218 hästkrafter, eller 100 kilowatt per liter slagvolym. Det är sju hästkrafter mer än vanliga John Cooper Works.

 Stötdämparna är ställbara och bromsarna har optimerats för bankörning. Bak i bilen gör Minin skäl för sitt GP-namn genom att baksätet fått stryka på foten. Fram sitter förare och passagerare i racestolar. 

 Exteriört känner man igen värstingen på aerodynamikpaketet med nya sidokjolar, en vinge bak på bilen och en ny frontspoiler. Det förutsatt att de stora bokstäverna GP på motorhuven och dörrarna gått betraktaren förbi. Färgmässigt har GP-versionen fått röda backspeglar och på luftintaget för bromsarna i fronten. Den röda färgen går även igen runt luftintaget och Mini JCW GP har även fått nya fälgar. 

Från och med 2013 kommer det gå att köpa bilen. Inget pris har presenterats men man får anta att banpaketet kommer innebära ett hyfsat påslag på de 284 000 kronor som Mini John Cooper Works kostar.