Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100528-mini-moke100528-mini-moke100528-mini-moke
100528-mini-moke Foto: BMW Group MediaPool / eb.andriuolo / This image is

Mini Moke kommer igen

Ska Mini verkligen våga? Enligt källor till Auto Express ska Mini plocka bort dörrar och tak från nya Countryman och sälja den som en Mini Moke – precis som originalet.

 Höga chefer inom Mini har avslöjat för brittiska Auto Express att en beachbuggyliknande version av nya högbygget Countryman ska sättas i produktion. Redan i januari fick vi ett smakprov på hur en sådan bil skulle kunna se ut när Beachcomber Concept visades på Detroitsalongen. Konceptbilen var i själva verket en förklädd Countryman men designen och hela idén uppskattades av allmänheten. De positiva omdömena var så överväldigande att Mini nu verkar har seriösa planer på att sätta bilen i produktion.

Auto Express har talat med Wolfgang Armbrecht, märkeschef för Mini, och han ger nästan grönt ljus för modellen. ”Vi ska undersöka saken och se om det finns en hållbar ekonomi för projektet eftersom vi blev överväldigade av mottagandet. Mini kommer aldrig att visa en konceptbil som inte sätts i produktion”, säger Armbrecht till Auto Express.

Mini Beachcomber Concept visades upp som en försmak på vad som skulle komma. Konceptbilen var en färdig Countryman men i ett mer stryktåligt utförande. Beachcomber var starkt inspirerad av Mini Moke som byggdes mellan 1964 och 1993. Dörrar och tak var bortplockade, inredningen var vatten- och smutstålig och markfrigången var rejält höjd. Precis som till originalet fanns dörrar och tak i plast som kunde hängas på om vädret blev allt för dåligt.

Om Mini och ägaren BMW skulle ha mod nog att bygga en 2000-talets Moke skulle de ha en bil som egentligen inte har några konkurrenter. Vilka andra högbyggda, stryktåliga permanentcabrioleter finns det på marknaden?

Läs mer