Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100909-smart-mini-scooter
100909-smart-mini-scooter
100909-smart-mini-scooter
100909-smart-mini-scooter

Mini och Smart visar scootrar i Paris

De båda minstingarna Mini och Smart är på väg att bli ännu mindre. Vid årets Parissalongen ska Mini och Smart presentera varsitt eldrivet scooterconcept.

 De båda tyskägda märkena Mini och Smart tillverkar några av de minsta bilarna i världen. Nu ger de sig in i den tvåhjuliga branschen. Tidigare i somras kom det fram uppgifter om att Smart skulle visa ett eldrivet scooterconcept i Paris men nu meddelar konkurrenterna Mini att även de ska visa en eldriven scooter på Parissalongen i oktober. Nu har både Mini och Smart visat de första bilderna i form av designskisser.

Minis scooter kallas E Scooter Concept och ska ha alla de Mini-typiska detaljer som finns på bilarna, till exempel den överdimensionerade hastighetsmätaren, de ovala sidobackspeglarna och bakljus som påminner om de som sitter på bilarna. Mycket krom och andra säregna detaljer ska också bidra till att scootern genast ska kännas igen som en Mini. De tekniska detaljerna är ännu något suddiga men det talas om en elmotor integrerad i bakhjulet och ett kompakt litiumjonbatteri under sätet. Batteriet ska kunna laddas upp i ett vanligt eluttag via en utdragbar kabel i baken på scootern.

Smarts scooterkoncept är ännu mer höljt i dunkel. Konceptet sägs ha goda chanser att ta sig till serieproduktion eftersom Smart är ute efter att bredda sin produktportfölj som i dagsläget endast består av Smart Fortwo. Även Smartscootern blir en eldriven historia med litiumjonteknik – möjligtvis utvecklad av Daimlers nya elbilspartner Tesla.

Läs mer