Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101219-mini-paceman
101219-mini-paceman
101219-mini-paceman
101219-mini-paceman Foto: This image is copyright free for editorial use. (c

Mini Paceman – Countryman som coupé

I dag har BMW och Mini valt att presentera en ny konceptbil som går under namnet Paceman. Kort sagt en coupéversion av Countryman men med några nya designtrick. Eller om man hellre vill – en lillebror till BMW X6.

På Detroitsalongen nästa månad ska Mini visa upp vad de kallar en bil som bildar en helt ny bilkategori, nämligen en Sports Activity Coupé (SAC) i det lilla segmentet. Den med hästminne kanske känner igen beteckningen. Jo då, när BMW X6 presenterades utgjorde den också en helt nyutropad klass – Sports Activity Coupé. Med andra ord är detta Mini-koncept något av en lillebror till X6.

Anledningen till att Mini väljer att visa upp bilen i Detroit är att det då, nästa månad, är exakt tio år sedan Mini nylanserades på den amerikanska marknaden.

Bilen på bilderna här är döpt till Mini Paceman Concept och som namnet avslöjar rör det sig alltså om en konceptbil. Men det är långt ifrån omöjligt att vi får se den här bilen i produktion för gatan så småningom – speciellt med tanke på att i pressmeddelandet från Mini kan man läsa att konceptbilen kan komma att bli en byggsten i utvecklingen av varumärket Mini och dess portfölj av modeller.

Ja, varför inte? Kan Range Rover göra en sportig crossover-suv i form av Evoque så kan förmodligen Mini även det.

Mini Paceman Concept, som är 4,11 meter lång, 1,79 meter bred och 1,54 meter hög, är enligt Mini själva den perfekta bilen för den unga, moderna, utåtriktade stadsbon (hört det förut?) som gillar Minis gokart-känsla, individualitet och som gillar att sticka ut.

Trots allt tjat om stadsbor så kan nog de flesta av oss se att Paceman är lite av en Countryman men med aningen mer sansade terrängattribut och en stor portion extra sportighet. Inte minst syns det i form av de två bakre dörrarna som trillat bort jämfört med Countryman, samt taket som är sänkt och tillsammans med svärtade C-stolpar ser ut att sväva horisontellt.

I fronten är Paceman väldigt snarlik Cooper S Countryman när det gäller grill, spoiler, strålkastare och huv. Men längs sidorna på Paceman skiljer det sig. Här har man accentuerat bilens skuldra hela vägen från framskärmar till bakskärmar. Även hela dörrbladet har fått en egen karaktär då den löper djupare ned mot dörrtröskeln samt har ett litet veck strax ovanför som inte övriga Mini-modeller har.

Största skillnaderna gentemot Countryman hittar man bak på Paceman. Här ger Mini ett helt nytt uttryck med hjälp av bakljus som helt frångår dagens Mini-modellers stående. Bakljusen på Paceman känns lite Alfa Romeo-influerade, exempelvis MiTo.

Andra designnyheter baktill är den låga och breda bakrutan som övergår i en betydligt mer skulptural baklucka än vad vi är vana vid hos Mini.

Kanske är detta vad vi kan förvänta oss av framtida Mini-modeller? Än mer levande, mjuka, uppbullade former med släta ytor som ett minne blott.

Under huven på denna konceptbil har man valt att trycka ned den turboladdade raka fyra på 1,6 liter som sitter i Mini John Cooper Works. Det betyder med andra ord 211 hästkrafter och 260 newtonmeter (280 vid kort overboost). Självklart, med tanke på att Paceman trots allt ser ut som en Countryman i lightversion, har den också fyrhjulsdrift – ALL4 som systemet kallas och som introducerades med just Countryman för snart ett år sedan. ALL4 ger bilen normalt drivning 50/50 men kan i extremfall skicka all kraft till bakhjulen. Paceman är även försedd med en elektronisk diffbroms.

Mini håller på att växa sig till ett fullstort bilmärke, sett till sortimentet. I dag har man fyra olika modeller i sitt program – Mini, Mini Cabrio, Mini Clubman och Mini Countryman. Dessutom har man en Mini Coupé på gång och eventuellt också en Mini Speedster samt att man inte ska glömma WRC- och Dakarrally-versionerna av Countryman och envisa uppgifter om att en liten Mini är på gång. Skulle sedan Paceman också bli verklighet kan man alltså, om allt vill sig väl, ha åtta modeller på programmet (WRC och Dakar ej inräknade). Vem hade trott det för några år sedan?

https://youtu.be/iwv_O_44xF8?height=347&width=575

Läs mer