Foto: Fabian Kirchbauer

Mini Paceman officiell

Nya Mini Paceman är den sjunde nytolkningen av småbilen Mini och därtill coupéversionen av crossovern Mini Countryman. Vi har de första officiella bilderna.

Mini Paceman är enligt Mini den första Sports Activity Coupén i det smala segmentet för kompakta premiumbilar. SAC är i sin tur ett derivat från ägarna BMW:s tolkning på begreppet suv som man döpt till SAV –Sport Activity Vehicle.

 Precis som den mindre Mini Cooper Coupé har bilen i samma veva som den tappat två dörrar fått ett rundare tak, som påminner en del om en hjälm. Som på andra Mini-modeller har man rationaliserat bort det mittre baksätet och bilen är strikt fyrsitsig. De bakre stolarna går att fälla och lastutrymmet växer då från 330 till 1 080 liter enligt VDA-norm.

 Tekniskt känns det mesta igen från Pacemans syskon med fyra dörrar Countryman. Det betyder att instegsmodellen får 112 hästkrafter upp till toppversionen Cooper S Paceman med 184 hästkrafter. Men för de som vill vara värst gör man bäst i att vänta ett litet tag –Mini lovar att en John Cooper Works-version med 211 hästkrafter är på gång.

 Växellådorna som finns att välja på har antingen sex växlar genom automatisk eller manuell växling. De fyrhjulsdrivna versionerna kallas ALL4 och är tillval till Cooper S Paceman och dieselversionerna Mini Cooper SD och D Paceman.