Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Peter Klemensberger / Teknikens Värld

Mini planerar ny femdörrarsmodell

Mini har städat upp i modellprogrammet men i siktet finns en ny femdörrrarsmodell – och en cabriolet. Men fokus ligger på närmare håll.

Blickar vi tillbaka så har Minis utbud varit tämligen ogreppbart och under senare tid har man haft fullt upp med att städa upp, förenkla och elektrifiera sin modellflora. Ett avstamp gjordes nyligen när man presenterade två modeller i nytt utförande; Mini Cooper (alltså grundversionen) och Countryman – en liten suv baserad på BMW X1. Modellen kommer som både elbil och med förbränningsmotor.

Mini Cooper presenterades i elektriskt utförande men en version med förbränningsmotor är på gång. En bil med likadant utseende men byggd på en annan plattform anpassad för motortypen.

Den mindre crossovern Aceman lurar i kulisserna och placerar sig mellan de två tidigare nämnda modellerna. Den bygger på samma plattform som eldrivna Mini Cooper. Prestandaversionen John Cooper Works, finns också med i planeringen och kommer 2025.

Nya eldrivna Mini Cooper.Nya eldrivna Mini Cooper.Nya eldrivna Mini Cooper.
Nya eldrivna Mini Cooper. Foto: Bernhard Filser / Mini

Det låter väl inte allt för rörigt? Nu har emellertid märkets chef Stefanie Wurst för Autocar avslöjat att mer är på agendan även om man för tillfället har fullt upp med att få de två sistnämnda bitarna ovan på plats.

Tidigare nämnda Aceman har setts som en ersättare av både kombin Clubman och femdörrasversionen av Mini. Nu avslöjar dock Stefanie Wurst att en Mini med bakdörrar finns i planeringen – liksom en cabriolet. MPV:n Mini Vision Urbanaut, presenterad som koncept 2019, har dock blåsts av.    

– Det är nu inte läge att prata om nya modeller, men de kommer med tiden. Det är också en fråga om arkitektur och kostnadseffektivtet. Mini måste vara enkelt. Ett Minisortiment kan inte vara komplicerat att förstå. Kanske var det därför Paceman inte var framgångsrikt, säger Stefanie Wurst.

Paceman var en coupéversion av Countryman tillverkad 2012 till 2016. Alltså en suvcoupé – ett segment som fortfarande är lukrativt.