Mini Rocketman – minst hittills
Mini-entusiaster behöver inte oroa sig – Countryman är större än en vanlig Mini men det betyder inte att märket är på väg bort från traditionen. Nu visas den lilla konceptbilen Rocketman som närmar sig original-Minin.
De senaste veckorna har det återigen börjat cirkulera uppgifter om en liten ”mini-Mini”. Den här gången har det sagts en konceptbil ska visas redan i Genève i mars och att en kommande produktionsbil ska bli väldigt lik original-Minin. Bara för någon dag sedan rapporterade en australiensisk motorsajt att namnet på konceptbilen skulle bli Rocketman. Allt visar sig nu stämma till punkt och pricka.
När Countryman lanserades i fjol oroade sig många märkesentusiaster för att Mini var på väg att glida bort från märkets grundfilosofi – att bygga små och smidiga bilar. Entusiasterna kan härmed känna sig lugnade. Den konceptbil som Mini presenterar i dag, och som begår fysisk premiär i Genève nästa vecka, är betydligt mindre än alla modeller som hittills har släppts av det nya Mini. Mini Rocketman placeras storleksmässigt mellan en vanlig Mini och original-Minin som sir Alec Issigonis konstruerade på 1950-talet. Mini vill inte säga exakt hur lång Rocketman är, bara att den är drygt tre meter lång. Vi litar på att Teknikens Världs utsände Erik Gustafsson tar med sig måttbandet till Genève för att ta reda på exakt hur nära originalet Rocketman är.
Konstruktionsmässigt skiljer sig Rocketman en hel del från original-Minin. Mini berättar att konstruktionen till största delen utgörs av en kolfiberspaceframe, vilket tyder på att Rocketman bygger på samma konstruktion som kommande BMW i3. BMW:s minibil väntas bli en renodlad elbil, när det gäller Rocketman avslöjar Mini bara att den ska ha en drivlina som inte behöver mer än 0,3 l/mil.
Det ser ut som att Minis nye designchef Anders Warming och hans medarbetare har haft roligt i arbetet med Rocketman, bilen är formligen nedlusad med spännande designgrepp. Titta till exempel på bakljusen som består av fristående ljusbågar och glastaket vars ramkonstruktion bildar mönstret på den brittiska flaggan – precis som det ska vara på en Mini. För att underlätta insteget till kupén har Mini valt att låta dörrarna öppna nästan rakt ut i stället för att svängas ut. De tar dessutom med sig hela tröskeln – bra för skydda byxsbenen vid urstigning. För att få plats med så mycket som möjligt i den lilla kupén har Mini gått på ungefär samma väg som Toyota med sin iQ. Föraren och passageraren sitter i fullstora stolar och bakom passagerarstolen finns en bakstol som visserligen ser trång ut men ändå tillräcklig för kortare transporter. Bakom föraren finns ett ännu mer nödbetonat säte där mindre personer kan placeras.
Utsikterna för att Mini Rocketman ska sättas i produktion ser ljusa ut. Men det kommer att dröja. Mini planerar att lansera sin lilla stadsbil i3 tidigast 2013 och Mini lär inte få tillstånd att släppa Rocketman innan dess.
https://youtu.be/eKKoCZRs1uc?height=347&width=575https://youtu.be/7GWsmrnddT0?height=347&width=575https://youtu.be/aCWdbQBqWAo?height=347&width=575https://youtu.be/iNgJsxA5_Ko?height=347&width=575
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se