Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101217-mini-mindre
101217-mini-mindre
101217-mini-mindre
101217-mini-mindre

Mini utvecklar ny mini

Ställ en ny Mini bredvid originalet och den nya ser inte så liten ut längre. Minis bilar har utan tvekan vuxit genom åren men nästa år det dags för en ny Toyota iQ-konkurrerande mini-Mini att begå premiär.

Det här är inte första gången en ny liten mini-Mini förs på tal. I somras avslöjade anonyma källor inom företaget att ett nytt koncept var under utveckling och nu går Minis marknadsdirektör Wolfgang Armbrecht ut och säger att så verkligen är fallet.

Armbrecht säger i en intervju med Financial Times Deutschland att vi kommer att få se ”nästa spektakulära idé från Mini” på Detroitsalongen om en knapp månad. Mer än så säger han inte om vad som förmodligen är en konceptbil men spekulationerna är förstås i full gång. Han tillägger att Mini ”alltid har lockats av att bygga små men rymliga bilar”. Det hetaste tipset säger att konceptbilen som skickas till Detroit är en storlek mindre än nuvarande Mini-modeller. ”Mini-Minin” ska byggas på samma plattform som dagens Mini (R56), dock kraftigt kortad för att komma ned i ungefär samma storlek som original-Minin. Detta tyder även på att produktionen av den nya modellen troligtvis kommer att förläggas till någon av Minis anläggningar i Storbritannien där nuvarande Mini-generation sätts ihop.

Mini-Minin kan bli först ut med BMW:s kommande trecylindriga bensinmotor som sedermera även ska leta sig ned i nästa generation Mini där den blir instegsmotor. Om Mini gör slag i saken och sätter mini-Minin i produktion kan vi nog se fram emot lägre pris, miljöklassade bilar och gokartliknande körupplevelser.

Läs mer

Test och provkörningar

Mini