Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091209-opel-minibil
091209-opel-minibil
091209-opel-minibil
091209-opel-minibil

Minibil högsta prioritet för Opel

En liten stadsbil som kan konkurrera med Ford Ka är ett måste för Opel. Det sa Opels nye vd Nick Reilly häromdagen. Han avslöjade även att Opel planerar en liten elbil, utöver plug in-hybriden Ampera.

 2009 har varit ett stormigt år för GM-ägda Opel. Men nu verkar det som att dammet har börjat lägga sig och tyskarna kan börja planera för framtiden. Opels nytillträdde vd Nick Reilly avslöjade häromdagen i en telefonkonferens med reportrar att en minibil står överst på att-göra-listan för Opel.

Opel har i dagsläget ingen modell som kan konkurrera på det kraftigt växande minisegmentet där bilar som Ford Ka och Fiat 500 utgör tätgruppen i Europa. Volkswagen är även på gång med sin omtalade Up!-familj som blir en serie små och praktiska bilar. Den minsta bilen i Opels utbud är i nuläget Agila som byggs i samarbete med Suzuki. Ideliga rykten säger att Volkswagen flirtar med Suzuki och Opel kan därmed komma att stå utan småbilspartner inom en snar framtid. Det här är inte första gången vi hör talas om en kommande minibil från Opel. Tidigare i höstas berättade Opels marknads- och försäljningschef Alain Visser att en minibil fanns i planerna.

I samtalet med reportrarna avslöjade Reilly även att Opel överväger att lansera en eldriven bil. Det är oklart om det är den kommande minibilen som ska utrustas med en eldrivlina eller om det handlar om ytterligare en ny modell. Reilly bekräftade även att Opels version av plug in-hybriden Chevrolet Volt börjar säljas i Europa år 2011 och att den kommer att importeras från USA. Längre fram i tiden räknar han med att en av Opels fabriker i Europa ska ta över tillverkningen.

På bilden ses konceptbilen Opel Trixx från 2004 års Genèvesalong.

Läs mer