Minibussar brister när Folksam rankar familjebilar

Minibussar är populära bland – just det – familjer. Men inte en enda minibuss får något de två högsta betygen när försäkringsbolaget Folksam utser de säkraste familjebilarna.

Magnus Kvandal

Folksam har utsett de säkraste familjebilarna i sex olika storlekar, utifrån siffror från "Hur säker är bilen 2017?", där de har tittat extra på barnens säkerhet i bilen. Folksam konstaterar att dubbelt så många familjebilar får högsta säkerhetsbetyg jämfört med 2015, men trots att många barnfamiljer använder minibussar får inga modeller ur den kategorin något av de två högsta betygen. Det beror på att de inte har all säkerhetsutrustning i baksätet eller inte har autobroms som standardutrustning.

– Till skillnad mot tidigare går det nu att hitta säkra familjebilar i alla storlekar. Däremot är det tråkigt att se att minibussar som många familjer använder fortfarande inte uppfyller alla säkerhetskrav, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare på Folksam, i ett pressmeddelande.

De bilar Folksam utser till "Bra val" är bilar med hög krocksäkerhet och som också är utrustade med säkerhetsutrustning som autobroms, whiplashskydd och antisladdystem. För att bilen dessutom ska klassas som "Bra familjebil" ska bilen också ha säkerhetsutrustning för barn i baksätet, såsom bältespåminnare, sträckare, kraftbegränsare och sidokrockkudde.

Så här har Folksam delat in bilarnas säkerhetsnivåer: 

• Bra: Autobroms finns i vissa versioner, minst ett av systemen bältespåminnare, bältessträckare, kraftbegränsare och sidogardin i baksätet som standard.

• Mycket bra: Som ”Bra” men samtliga system: bältespåminnare, bältessträckare, kraftbegränsare och sidogardin i baksätet som standard.

• Utmärkt: Autobroms standard, 3 av 4 systemen: bältespåminnare, bältessträckare, kraftbegränsare och sidogardin i baksätet som standard

• Utmärkt +: Som ”Utmärkt” men samtliga baksätessystem standard.

Här är de bilar som fått betyget Utmärkt +:

Minibilar

Honda Jazz 15-

Nissan Micra 17-

Seat Ibiza 17-

Suzuki Ignis SP 16-Småbilar

Audi Q2 16-

Hyundai i30 17-

Hyundai Ioniq 16-

Kia Niro SP 16-

Mercedes CLA 13-

Mercedes GLA 14-

Mini Countryman 17-

Opel Astra 15-

Toyota C-HR 17-

Volvo V40 12-Mellanklass

Alfa Romeo Giulia 16-

Audi A4 16-

Jaguar XE 15-

Mercedes C-klass 14-

Subaru Levorg 16-

Toyota Prius 16-

Stora bilar

BMW 5-serie 17-

Jaguar XF 15-

Mercedes E-klass 16-

Skoda Superb 15-

Toyota Avensis 15-

Volvo S90/V90 16-

VW Arteon 17-Mindre SUV

Audi Q5 16-

Mercedes GLC 15-

Peugeot 3008 16-

Seat Ateca 16-

Volvo XC60 08-

VW Tiguan 16-Större SUV

Alfa Romeo Stelvio 17-

Land Rover Discovery 16-

Lexus RX 16-

Skoda Kodiak 17-

Toyota Hilux SP 16-