Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Minskad vinst för Volkwagen – sparkar chef, jobbar på interna problem

De senaste veckornas rykten om Volkswagen, både om ett namnbyte till Auto Union och om ett eventuellt uppköp av Fiat, ska båda ha varit sanna till viss del. Men nu ska tyskarna beslutat att hantera interna problem först – bland annat genom att sparka produktionschefen.

De senste veckorna har flera rykten gått om den stora Volkswagenkoncernens förehavanden. Bland annat har uppgifter gjort gällande att koncernen, som är den största i Europa och i topp-tre i världen, skulle byta namn – från Volkswagen till Auto Union. Dessutom gick rykten om att hela Fiatkoncernen skulle vara på väg att sväljas av Volkswagen (och inte bara Alfa Romeo, som tyskarna sedan tidigare visat intresse för).

Det visar sig nu att båda dessa rykten till viss del stämde, diskussioner om båda förslagen ska ha förts på högsta nivå inom koncernen. Men i dagsläget ska inget beslut om något av det ha fattats – i stället ska koncernen fokusera på egna interna problem först.

För även om det på ytan verkar gå bra för Volkswagen så har faktiskt vinsten under årets andra kvartal minskat märkbart. Den operativa vinsten ska ha minskat med hela 3,1 procent,  och blev i år ”bara” 3,33 miljarder euro. Intäkterna ska ha sjunkit med 2,2 procent till 51 miljarder euro totalt. Orsakerna till detta är flera, bland annat instabilitet i marknader utanför Europa, så som Sydamerika, Kina och övriga Asien. Därtill har USA-marknaden visat sig svagare än förväntat för Volkswagen, och valutakurser varit missgynnande för företaget.

Utöver detta ska utvecklingen av den så kallade MQB-plattformen, som ska ligga till grund för en stor mängd bilar i koncernen, ha inneburit kostsamma problem. Produktionen av bland annat nya Volkswagen Golf blev försenad, vilket blev kostsamt. Med anledning av dessa problem har nu produktionschefen inom koncernen, Michael Macht, fått lämna sin post. Martin Winterkorn, styrelseordförande för Volkswagen, ska enligt ett uttalande ha varit ”missnöjd” med MQB-plattformens lansering. Macht, som började inom Porsche 1990, och haft produktionschefsposten sedan 2010, kommer på interimsbas att ersättas av Thomas Ulbricht,  nuvarande produktionschef för märket Volkswagen.

Primärt fokus för Volkswagen nu är att minska kostnaderna, och enligt vissa uppgifter kan vissa modeller i modellprogrammet ligga pyrt till – så som Eos, Scirocco och Up.