Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Mitsubishi återkallar tvekande växellådor

Steglösa CVT-växellådor kan ibland vara lite sega att reagera på gaspådrag. Nu har Mitsubishi upptäckt att deras variant är så pass långsam i reaktionen att de nu återkallar 80 000 bilar.

Steglösa växellådor är inget nytt påfund utan har funnits i många årtionden. En av de mer kända, inte minst för oss i Sverige, är sedan 1950-talet nederländska DAF:s Variomatic som bland annat fanns i Volvo 66 och 340. En ”finess” med tidigare Variomatic-versioner var att man kunde backa med bilen lika snabbt som man kunde köra framåt.

Gummiremmar som löpte över koniska hjul utgjorde själva transmissionen, därav det svenska smeknamnet Rem-Johan på Volvos bilar.

Det senaste årtiondet har steglösa CVT-lådor gjort stora framsteg, både tekniskt och försäljningsmässigt. Principen är densamma som förr, men konstruktionen är annorlunda och i stället för gummiremmar används ofta tåligare stålförstärkta bälten. Dessutom sker styrningen på elektronisk väg och inte sällan kan man ”växla” med dagens CVT-lådor.

Bekvämt, men inte alltid så rappt som man kanske önskar.

Anledningarna till framgångarna stavas sänkt förbrukning och hållbarhet, men allt är inte guld och gröna skogar. Vissa CVT-lådor dras med långsamma reaktionstider vid gaspådrag, en form av lagg. Mitsubishis CVT-lådor är tydligen så pass reaktionslångsamma att den japanska biltillverkaren i USA väljer att återkalla 82 436 bilar av modellerna ASX (som heter Outlander Sport i USA) årsmodell 2015 och 2016, Outlander årsmodell 2016 samt Lancer årsmodell 2016.

Amerikanska NHTSA ser växellådornas ”tvekan” vid gaspådrag som en säkerhetsrisk som kan leda till en olyckor. Mitsubishi kommer att programmera om växellådorna när de drygt 80 000 bilarna besöker verkstaden.

I Europa finns det inget beslut om återkallelse för att göra Mitsubishis CVT-växellådor rappare. Det kan bero på att det i europeiska bilar redan sitter en mjukvara som är snabbare i tanken än den som finns i de amerikanska syskonbilarna.