Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mitsubishi Eclipse Cross officiell i Genève

Mitsubishi lanserar en helt ny crossover, Eclipse Cross, som ska komplettera modellutbudet och placera sig mellan ASX och Outlander. Nytt designspråk ska locka kunder från konkurrenterna.

Med Nissan som delägare i Mitsubishi är det helt naturligt att Nissans nya suv, som nu presenteras i Genève, har ett släktskap med Nissan Qashqai (som i Genève presenteras i uppdaterat utförande). Den nya suven, eller crossovern, heter Eclipse Cross – vilket vi fick veta för ett tag sedan. 

Bilen är produktionsversionen av konceptet XR-PHEV, som visades upp för första gången redan för drygt två år sedan, och har tagit flera designaspekter med sig från konceptet till den produktionsklara bilen. Med nya Eclipse Cross menar Mitsubishi att de har skapat en ny visuell identitet för kommande bilar.

Yttermåtten på den nya skapelsen är 441 centimeter på längden, 181 centimeter på bredden och 169 centimeter på höjden. Hjulbasen är 267 centimeter. Innerutrymmena påstås vara väl tilltagna och baksätet kan skjutas bakåt 20 centimeter för att ge extra benutrymme åt långa passagerare. Baksätet är fällbart i 60/40-utförande och ryggstöden kan lutas i åtta steg.

En hel del ny teknik introduceras i Eclipse Cross, bland annat ”Touch Pad Controller”. Ljudvolymen, till exempel, kan justeras genom att man sveper uppåt eller neråt med två fingrar på pekskärmen som sitter på mittkonsolen. Med hjälp av pekskärmen kan man också styra funktioner som till exempel radio, iPod och Apple CarPlay/Android Auto. I den övre delen av instrumentpanelen sitter Mitsubishis ”Smartphone Link Display Audio” som gör det möjligt för föraren att, via en 7-tums pekskärm, se relevant information om en uppkopplad smartphone på ett säkert sätt. Smartphone Link Display Audio stöder också Apple CarPlay och Android Auto.

Introduceras i Eclipse Cross görs också en head up-display. Den visar information som till exempel hastighet och andra data mot vindrutan i förarens synfält. I displayen visas bland annat bältesindikator, växelläge, hastighet, navigation, adaptiv farthållare, filbytes- och vingelvarnare samt justerbar hastighetsbegränsare.

Mitsubishi Eclipse Cross finns också med en hel del säkerhetshjälpmedel, så som exempelvis automatiskt kollisionsvarningssystem, filbytesvarning/vingelvarnare, döda vinkeln-varning med filbytesassistans och varning för korsande trafik bakom bilen, adaptiv farthållare och varningssystem för oavsiktligt gaspådrag.

Eclipse Cross drivs på alla fyra hjulen av antingen en nyutvecklad fyrcylindrig 1,5-liters turbomatad bensinmotor, tillsammans med en sexväxlad manuell växellåda eller en åttastegad CVT-växellåda, eller av en uppdaterad 2,2-liters diesel med åttastegad automatlåda.

Bilen kommer till Sverige och Europa kring årsskiftet 2017/2018. Inga priser har presenterats.