Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mitusbishi Space StarMitusbishi Space StarMitusbishi Space Star
Mitusbishi Space Star Foto: Daniel Frodin & Mitsubishi

Mitsubishi ger inte upp sedaner och småbilar

Tro det eller ej, men alla pratar inte suv och crossover. Mitsubishi har både småbilar och sedaner med i sin långsiktiga produktionsplan.

Trenden går mot allt fler suv- och crossovermodeller men de traditionella personbilarna har fortfarande en marknad menar Mitsubishi.

Det var under premiären av märkets uppdaterade version modell Triton/L200 i Thailand som Trevor Mann, operativ chef hos tillverkaren, gav sin syn på saken och avslöjade en del av märkets framtida planer, enligt www.goauto.com.au.

Suvarna har i dag 35-37 procent av marknaden och siffran ökar. Men faktum är att runt 40 miljoner bilar utgörs av traditionella biltyper som sedaner och småbilar, menar han.

Mycket av märkets kärna ligger i fyrhjulsdrivna bilar, suvar och pickuper men de ”vanliga” bilarna ska vara kvar. Dels för att uppnå reglerna rörande koldioxidutsläpp för tillverkare men även för att erbjuda de där 40 miljoner bilspekulanterna som inte vill ha en suv något.

Arbetet med en ersättare av småbilen Mirage/Space Star som kom 2012 ska redan vara igång och den bygger på koncernens plattform CMF-B, precis som de kommande Renaultmodellerna Clio och Captur liksom Nissan Juke. En framtida version av golfklassaren Lancer kommer sannolikt att baseras på plattformen CMF-C, samma som Renault Megane.

Huvudmarknaden för de traditionella biltyperna kommer dock inte att vara Europa.

– Om du tittar på en parkeringsplats i dag ser du en hel del småbilar och mellanklassare, speciellt i sydöstra Asien men även i Australien/Nya Zeeland, Kina och USA, säger Trevor Mann.