Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091005-mitsu-imiev-cargo
091005-mitsu-imiev-cargo
091005-mitsu-imiev-cargo
091005-mitsu-imiev-cargo

Mitsubishi iMiev Cargo – praktisk el i Tokyo

Många elbilskoncept är små och opraktiska saker. Mitsubishi gör det motsatta och visar en budbilsversion av sin elbil i-Miev. iMiev Cargo är precis lika eldriven och miljövänlig som den vanliga bilen, skillnaden är det stora lastutrymmet och det märkliga utseendet.

Elbilskoncepten kommer i alla olika former på Tokyosalongen som öppnas senare den här månaden. Honda visar det stora Skydeck-konceptet samtidigt som pyttelilla EV-N är extrem åt andra hållet. Men de framåtblickande elkoncepten består inte bara av snitsigt designade bilar för trendigt stadsfolk. Mitsubishi kommer till exempel att visa en elbil avsedd för den som tänker mer på utrymme och användbarhet än utseende.

Mitsubishi iMiev Cargo är precis som vanliga i-Miev med den skillnaden att de bakre dörrarna har ersatts av ett stort skåp. Dessvärre får vi ännu inte se någon bild på insidan av skåpet men Mitsubishi uppger att lastutrymmet är helt fyrkantigt med ett platt golv och mäter 1 350 millimeter på bredden, 1 180 millimeter på djupet och 1 100 millimeter på höjden. Inredningen uppges vara avskalad för att maximera det användbara utrymmet och göra bilen mer lättanvänd.

Drivlinan är oförändrad och består fortfarande av en elmotor på 47 kW hästkrafter och 180 Nm och litiumjonbatterier. Allt är förpackat baktill under golvet och drivningen sker på bakhjulen. Maximal räckvidd anges till 160 kilometer.

Bilen är alltjämt ett koncept men visar att Mitsubishi inte har glömt bort att även den kommersiella marknaden måste elektrifieras om eltekniken ska få fullt genomslag i trafiken. Eventuell produktion nämns inte av Mitsubishi, men lita på att det blir av förr eller senare. iMiev Cargo kan bli ett mindre och smidigare alternativ till Fords eldrivna Transit Connect som Ford beräknar kunna sälja på den svenska marknaden redan nästa år.

Test

Läs mer