Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mitsubishi Lancer Evolution
Mitsubishi Lancer Evolution
Mitsubishi Lancer Evolution
Mitsubishi Lancer Evolution

Mitsubishi Lancer Evolution läggs ned – efterträdare osäker

Efter sex år ser det nu ut som att Mitsubishi väljer att avsluta kapitlet om Lancer Evolution. Om vi får tro de japanska medierna blir det heller inget nytt kapitel om en efterträdare.

2008 kom Mitsubishi Lancer Evolution, även kallad Evolution X, som efterträdare till Evo IX. Linus Pröjtz fastnade för bilen redan vid första provkörningen för sex år sedan. Den hade blivit lite mer sofistikerad än dess föregångare, men hade fortfarande en hel del kvar av den råbarkade mentaliteten.

Mitsubishis prestandamodell med rallygener, som är motsvarigheten till Subarus WRX-bilar, kom i sitt första utförande 1992 och fick som modell ett rejält uppsving i och med Tommi Mäkinens framgångar i rallyskogarna under 1990-talets andra hälft. Inte minst Evo VI:an i Tommi Mäkinen Edition blev något för många att drömma om.

Du som suktar efter en Evo XI som efterträdare till dagens generation får kanske bit dig i läppen nu. För japansk motormedia rapporterar nämligen att dagens Lancer Evolution läggs ned mot slutet av 2014 och att Mitsubishi inte sägs ha några planer på en efterträdare. Dock har det ryktats om en ”hybrid-Evolution” med 500 hästkrafter, men den ligger sannolikt långt fram i tiden – om den nu skulle bli av.

Mitsubishi Lancer Evolution säljs inte längre i Sverige men däremot i exempelvis Tyskland och England. Så vill du ha ett av de förmodat sista exemplaren är det bara att kika utanför Svea rikes gränser.