Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mitsubishi Lancer Evolution X Final Concept är packad med 480 hästkrafter

Om det blir någon efterträdare till Mitsubishi Lancer Evolution är högst osäkert, men att det blir en rejält uppskruvad version av senaste generationen kan nu bekräftas.

Mitsubishis Evo-bilar har under lång tid varit busbilar som fått många mungipor att dra norrut. 2008 kom senaste generationen, Lancer Evolution (även kallad Evolution X). En generation som nu är på väg att fasas ut. Mitsubishi tänker göra det storstilat genom att på Tokyosalongen i januari visa upp Mitsubishi Lancer Evolution X Final Concept, en bil lackerad i mattsvart men med svartkromade detaljer lite här och var.

Det är dock inte bara visuellt bilen skiljer sig från Evo X som i vanligt utförande har 295 hästkrafter. Tvålitersmaskinen i Lancer Evolution X Final Concept har nämligen fått ett nytt, större turboaggregat från HKS samt nytt insug och nytt avgassystem. Totalt blir det en effektkick som heter duga. 295 hästkrafter har blivit 480.

Dessutom har bilen fått nya, justerbara sportdämpare från HKS samt nya 19-tumsfälgar.

Troligtvis släpps en liten upplaga av denna sista modellversion av Evolution X. Sedan är det förmodligen slut. Mitsubishi sägs inte ha något uppföljare planerad, även om det längre fram i tiden snackas om en effektstinn hybridvariant.