080612-lancer-sportback

Mitsubishi Lancer Sportback debuterar i Paris

Mitsubishi planerar att premiärvisa nya Lancer Sportback på Parissalongen i höst. Men redan nu bjuds vi på några bilder och en hel del intressant fakta kring bilen. Dessutom får vi veta mer om de vässade Ralliart-versionerna.

Vi har fått se ett antal olika datorillustrationer och även ett par spionbilder på Mitsubishis svar på Subarus nya Impreza. Men det är först nu, endast några månader innan premiären på bilsalongen i Paris i oktober, som vi får se de första helt officiella bilderna. Egentligen är det inga överraskningar, Mitsubishi Lancer Sportback ser precis ut så som vi hade väntat oss. Vad som däremot är en överraskning är att Mitsubishi kommer ta tillfället i akt på Parissalongen och även visa Lancer SportSedan Ralliart och Lancer Sportback Ralliart.

De två Ralliart-versionerna, som blir något slags mellanting mellan vanliga Lancer och den extrema Evolution X, kommer att bestyckas med varsin nyutvecklad fyrcylindrig MIVEC-motor (Mitsubishi Innovative Valve lift and timing Electronic Control system). Effekten anges till 240 hästkrafter och ett vridmoment på 343 Nm plockas ut ur den 2,0 liter stora motorn. Drivningen ut till de fyra hjulen sker via Mitsubishis dubbelkopplade SST-låda och en mittdifferential.

Vanliga Lancer Sportback blir precis som Lancer SportSedan en mer beskedlig bekantskap. Motoralternativen blir, precis som för Lancer SportSedan en 2,0-liters diesel som hämtas från VW och en egenutvecklad 1,8-liters bensinmotor. Unik för Sportback blir dock den minsta 1,5-liters motorn som pumpar ut 109 hästkrafter.

Mitsubishi vill även understryka att Lancer Sportback kommer att utrustas med ett speciellt system för bagageutrymmet, även om det inte framstår som så speciellt på pappret. Med ”auto-folding function” ska golvet kunna höjas och sänkas efter behov, samtidigt som den bakre sätesraden ska kunna fällas framåt och skapa en helt plan lastyta. Sportback, som faktiskt är 2,5 centimeter längre än SportSedan, kan lasta mellan 344 och 1 349 liter i bagageutrymmet beroende på om baksätet är uppfällt eller inte.

Läs mer

TV-TV

Provkörning