Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mitsubishi och Nissan gör mikrobil tillsammans

Oheliga allianser blir allt vanligare i bilvärlden. Nu är det de två japanska företagen Nissan och Mitsubishi som har slagit sina påsar ihop. Resultatet är fyra mikrobilar, två av vardera märke. Så här ser de ut.

Mitsubishi är ett bilföretag som har samarbeten lite här och var. Under 1990-talet var det Dodge (3000 GT/Stealth), senare blev det Peugeot och Citroën (Outlander/4007/C-Crosser) och nu alltså likaledes japanska Nissan (som ju är i allians med Renault). Oväntade samarbeten över koncerngränserna verkar också bli allt vanligare i den ekonomiskt pressade bilvärlden.

Resultatet av Mistubishis och Nissans samarbete är fyra stycken småbilar, av absolut minsta format. Smala, korta och höga, med yttermått anpassade specifikt för Japans speciella skatteregler, så kallade Kei Cars. Så mycket längre än Japan vet vi inte heller om de kommer att hamna, och att de skulle komma hit till Sverige kan vi se som en riktig högoddsare.

Bilarna är i alla fall fördelade jämnt på de båda varumärkena, två Mitsubishi vid namn eK Wagon och eK Custom samt två Nissan vid namn Dayz och Dayz Highway Star. Tydligen ska Mitsubishis namn, eK, uttalas ungefär som "bra mikrobil" översatt till japanska. Nissan satte in ett z i namnet för att det skulle se tufft ut, eller som pressmeddelandet säger, för att det "indikerar ett nytt sätt att leverera mervärde till kunderna i deras vardagsliv". Vad nu det betyder.

Samarbetet mellan Nissan och Mitsubishi ska inte bara innefatta mikrobilar i framtiden, är det tänkt. Minibilarna är bara ett led i ett fördjupat samarbete, säger man. Vilka fler frukter som kommer ut ur avtalet återstår dock att se.