Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mitsubishi Outlander PHEV laddhybrid
Mitsubishi Outlander PHEV laddhybrid
Mitsubishi Outlander PHEV laddhybrid
Mitsubishi Outlander PHEV laddhybrid

Mitsubishi Outlander PHEV – laddhybriden snart i Sverige

Sökes: stor, rymlig bil med drivning på alla fyra och miljövänligt lagd med laddhybriddrift. Finnes: Outlander PHEV – laddhybriden. Snart hos en Mitsubishi-handlare nära dig.

Stora och rymliga laddhybrider växer inte på träd. De som finns i dag är inte speciellt voluminösa, exempelvis Toyota Prius Plug-in Hybrid och Volvo V60 Plug-in Hybrid, förstnämnda med bensinmotor, sistnämnda med dieselmotor, båda med elmotorer.

 Vill man ha en stor bil som man kan ladda i ett eluttag är det alltså kört. Eller?

 Nej, inte nu längre för Mitsubishi berättar att deras nya Outlander alldeles strax kommer i laddhybridutförande. Den är med andra ord världens första laddhybrid-crossover . Modellen visades upp som konceptbilen PX-MiEV på Tokyosalongen redan 2009 och nu är det alltså premiär på bilsalongen i Paris för den seriemässiga versionen. Säljstart är det i Japan strax efter årsskiftet. Till Sverige kommer den omkring sommaren 2013, samtidigt som övriga Europa får ta del av den.

 Mitsubishi Outlander PHEV (förkortning för Plug-in Hybrid Electric Vehicle) baseras alltså på nya Outlander som hade premiär i Genève i våras. Drivlinan består av en fyrcylindrig bensinmotor på 2,0 liter som driver framhjulen samt två elmotorer som vardera driver framhjulen respektive bakhjulen. Outlander PHEV är med andra ord, som sig bör för biltypen, fyrhjulsdriven.

 Elmotorerna får kräm från litiumjonbatterier som har en kapacitet på 12 kilowattimmar. Dessa går att snabbladda upp till 80 procent av sin totala kapacitet på endast 30 minuter. Att få dem fulladdade tar 4,5 timmar via ett vanligt eluttag på 230 volt. Kör man med enbart eldrift räcker batterierna i upp till 5,5 mil. Kör man en kombination av elmotorerna och bensinmotorn är den totala räckvidden 88 mil.

 Förbrukningen vid blandad körning uppger Mitsubishi till 0,17 liter per mil (Mitsubishi Sverige uppger 0,16 liter per mil) vilket resulterar i koldioxidutsläpp under 49 gram per kilometer. Med andra ord är Outlander som laddhybrid redo för den svenska supermiljöbilspremien om 40000 kronor.

 Som förare har man tre olika körprogram att välja mellan. Dessa bjuder på olika kombinationer av bäst komfort och snålast gång. Väljer man inte körprogram aktivt så gör bilen det. Då optimeras körningen automatiskt till att vara så snål och miljömedveten som möjligt.

 – De flesta svenskar som tar bilen fram och tillbaka till jobbet kör mindre än fem och en halv mil om dagen. Det innebär att de kan använda laddhybridversionen av Outlander som en ren elbil i en stor del av deras vardagskörning, säger Magnus Monié, nytillträdd vd för Mitsubishi Motors i Sverige.

I framtiden kommer en konkurrent, en svensk sådan. Men när exakt Volvo XC60 Plug-in Hybrid är aktuell vet vi inte.