Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091030-mitsubishi-crossover
091030-mitsubishi-crossover
091030-mitsubishi-crossover
091030-mitsubishi-crossover

Mitsubishi skissar på ny crossover

Nu är det helt bestämt att Mitsubishi ska lansera en ny crossover nästa år. Det första beviset får vi i form av en designskiss som visar en kompakt crossover med Mitsubishis nya dieselmotor.

Det har pratats om Mitsubishis kommande crossover ända sedan 2007 års Frankfurtsalong. Då visade japanerna nämligen den lilla konceptbilen cX, och det var en bil som mottogs väl av publiken. Det kom ganska snart indikationer på att Mitsubishi hade produktionsplane för bilen och nu får vi för första gången ett litet smakprov på hur den kommande bilen ser ut.

Bilen som visas på designskissen blir en direkt rival till Nissans kommande Qazana. Än så länge kallas den bara Compact Crossover och undertill hittas plattformen från Lancer och Outlander. Storleksmässigt hamnar den strax under Outlander i Mitsubishis modellutbud. Skissen visar att Mitsubishi vill få till en bil med ett aggressivt och terrängbetonat uttryck, trots det ska den nya modellen markera en ändring i Mitsubishis inriktning – bort från stora suvar och ökad satsning på mindre och snålare modeller.

Enligt Mitsubishi ska bilen bli mycket lik konceptet från 2007. Det indikerar att crossovern blir först ut med Mitsubishis nya snåla dieselmotorer. Instegsmotorn blir förmodligen en fyrcylindrig dieselsnurra på 1,8 liter som levererar 136 hästkrafter och 280 Nm vid 2 000 r/min. Mitsubishis egenutvecklade Twin Clutch-växellåda och fyrhjulsdrift är att vänta. Bensinmotorer kommer också att erbjudas och eftersom Mitsubishi är på väg att lansera en E85-version av Lancer i Thailand kan vi nog även vänta oss en etanolmotor till den nya crossovern. Längre in i framtiden kommer troligtvis även en plug in-hybridversion.

Mitsubishis nya crossover börjar säljas i Japan redan i februari. Europapremiären sker i Genève i mars och försäljningshallarna intas framåt sommaren.

Läs mer