Mitsubishi Outlander PHEV Foto: © 2012 Mitsubishi Motors North America, Inc.

Mitsubishi stoppar laddhybriden Outlander PHEV

Batterier som börjar brinna har tvingat Boeing att sluta flyga med sin Dreamliner. Nu leder liknande batteriproblem till att Mitsubishi stoppar tillverkningen av laddhybriden Outlander PHEV.

I höstas överraskade Mitsubishi bilvärlden då de visade den helt produktionsfärdiga laddhybridsuven Outlander PHEV – den första i sitt slag. Bilen har sålts i Japan sedan årsskiftet men här i Europa väntar vi ännu på lanseringen som är schemalagd till i sommar. Nu har Mitsubishi råkat ut för ett stort bakslag då de tvingas stoppa produktionen av Outlander PHEV.

 Orsaken är att litiumjonbatterierna kan överhettas och i värsta fall fatta eld. Första rapporten om att allt inte stod rätt till kom den 18 mars då ett batteripaket började brinna i sammansättningsfabriken i Japan. Tre dagar senare visade det sig att batterierna hade börjat smälta i en bil som stod parkerad hos en återförsäljare i Yokohama.

 Mitsubishi har stoppat tillverkningen av Outlander PHEV i väntan på att batteriproblemet blir löst och de kunder som redan har en bil uppmanas att inte ladda sina bilar eller köra dem i EV-läget. Mitsubishi hejdar även tillverkningen av vissa i-Miev som använder samma batteriteknik.

 Mitsubishi delar sina sorger med flygplanstillverkaren Boeing vars nya långdistansplan 787 Dreamliner har fått flygförbud sedan batterier om bord har börjat brinna. Boeing får sina litiumjonbatterier från batteritillverkaren GS Yuasa medan Mitsubishi köper in dem från GS Yuasas samarbetspartner Lithium Energy Japan som bygger batterier med samma teknik.

 Mitsubishi arbetar just nu på att lösa problemet och understryker att lanseringen av Outlander PHEV i Europa och USA inte ska påverkas.