Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: @ Patrik Lindgren

Mitsubishi: Vi har fuskat med förbrukningen sedan 1991

Härvan med Mitsubishis bränsle- och utsläppsfusk växer. Under ett tal tidigare i dag erkände företagsledningen att man har fuskat med siffror sedan 1991.

Det var för en knapp vecka sedan som Mitsubishi avslöjades för att ha fuskat med förbruknings- och utsläppssiffror. Då sades det röra sig om fyra småmodeller som endast säljs i hemlandet Japan, varav två av modellerna är Mitsubishi-byggda Nissan-bilar. 625 000 bilar var enligt officiella uttalanden drabbade av fusket.

Ett par dagar senare kom uppgifter som menade att fler bilar är berörda, bland annat modeller som även säljs i Sverige, exempelvis ASX, Outlander, Pajero samt elbilen i-Miev.

Under en presskonferens i Tokyo tidigare under tisdagen erkände Mitsubishis vice ordförande, Ryugo Nakao, att hans företag Mitsubishi har manipulerat bränslesiffror sedan 1991.

– För den inhemska marknaden har vi använt denna metod sedan 1991.

Hur många modeller och bilar som berörs av fusket är enligt Mitsubishi ännu inte känt. Mitsubishi Motors vd Tetsuro Aikawa berättade att de undersöker vidare för att få grepp om skandalens storlek.

– Vi känner inte till helheten men vi är i färd med att försöka fastställa den. Jag känner ett stort ansvar, sa Mitsubishi Motors högsta chef.

Vd:n hävdar också att han inte känner till varför de anställda har använt sig av riggade tester för att få de bränsleekonomiska siffrorna att verka bättre än vad de egentligen är.

För 15 år sedan var Mitsubishi involverade i en stor skandal där man under flera år systematiskt hade mörklagt defekter på bilar. Då lovade man att de i fortsättningen ska vara ärliga och öppna.

Efter dagens erkännande om att Mitsubishi har fuskat sedan 25 år tillbaka sjönk företagets aktie ytterligare. På mindre än en vecka har företagets värde halverats.

Lotta Thulin, PR- och informationsansvarig hos Mitsubishi Motors Sverige, berättar för teknikensvarld.se att det i dagsläget inte finns någon information om att andra bilar än de fyra ”kei cars” som redan nämnts berörs av fusket och att man inväntar svar från den interna utredning som nyligen har påbörjats och som väntas pågå i tre månader.