070110_lancer Foto: .

Mitsubishis mellanklassare i helt ny tappning

Mitsubishi Lancer har nu officiellt lanserats på Detroits bilmässa, redan första kvartalet 2007 ska den finnas hos handlarna i USA.

Grunden till nya Lancer kunde vi se redan 2005 då Mitsubishi visade upp Concept-X för första gången. Utvecklarna har till stor del försökt behålla konceptbilens form och linjer. Ett nytt aggressivare utseende med en front som låtit sig inspirerats av en haj, enligt Mitsubishi själva. 

Nya Lancer bygger samma nya, universella bottenplatta som nya Outlander. Lancer har begåvats med en ny generation av RISE (Reinforced Impact Safety Evolution). Det innebär att karossen är byggd för att hantera kollisioner från sidan och bakifrån på ett mycket bättre sätt än föregående modell. Som vanligt finns det dubbla krockkuddar fram, sidokuddar och krockgardiner, men Lancer har även utrustats med en knä-airbag för föraren.

I USA kommer bilen att levereras med en ny 2-liters fyra på 152 hästar. Där kan den utrustas med tre olika utrustningspaket, DE, ES och sportiga GTS. Det senare får bland annat 18” hjul och kjolpaket. Men är man ute efter sportighet gör man nog rätt i att vänta på nästa generation Evolution. Något som inte är mer än ett år bort, för samtidigt som Lancer visades passade Mitsubishi på att visa något som de kallar för Prototype X. Det konceptet är mycket ligger mycket nära den slutgiltiga versionen av Evolution. Den kommer att få samma 2-litersfyra som vanliga Lancer, men då i en turbomatad version.