Mobila fartkameror ska sänka farten
Vid Trafiksäkerhetskonferensen i Tylösand avslöjade Trafikverket att de ska införa mobila fartkameror. Anledningarna till detta är två – bilisterna ska helt enkelt inte känna till fartkamerornas placering i förväg och lösningen är billigare än fasta kameror.
I dag finns det 1 077 fasta fartkameror utplacerade längs med det svenska vägnätet som har sänkt medelhastigheten med fem procent sedan 2006. Utöver dessa har polisen 25 mobila fartkameror till sitt förfogande.
Nu vill även Trafikverket använda sig av de mobila varianterna för att försöka få bukt med fortkörarna via ett överraskningsmoment. Det berättade Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm i dag på Trafiksäkerhetskonferensen som i dagarna pågår i Tylösand.
Det är många som känner till de fasta kamerornas placering och därmed vet när det gäller att köra lagligt – just vid passeringen. Med de nya flyttbara kamerorna är det tänkt att hastigheten ska sänkas längs en hel vägsträcka i stället för enstaka partier. Som bilist är det okänt var kamerorna står just för dagen.
– Syftet med det här är att vi ska reducera hastigheten, inte sätta fast folk. Om vi kan få en reduktion av hastigheten genom att kamerorna står där, har vi uppnått vårt mål, säger Gunnar Malm till Sveriges Radio.
Trafikverket kommer nu att testa de nya flyttbara fartkamerorna längs med fem vägsträckor. På ett par ställen kommer de att komplettera befintliga, fasta kameror.
Omkring 40 platser runt om i landet förbereds för det nya systemet. Det gjuts fundament och dras kablage som sedan kan hantera 13 kameror som flyttas runt från dag till dag.
En annan positiv effekt av mobila fartkameror är kostnaderna. De är billigare än de fasta varianterna eftersom det behövs färre kameror totalt för att täcka en sträcka.
Dock är det i dag inte avgjort om de nya mobila fartkamerorna kan ersätta de fasta. Först ska det testas och utvärderas.
Vägsträckor med mobila fartkameror
• Rv 70, Enköping – Sala
• Rv 77, Knivsta Husby Långhundra
• Österleden, Västerås
• Rv 70, N Amsberg Häradsbygden
• E4, Kongberget Bälingsjön
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se