Mobilprat i rondell fick körkort att ryka

Överklagan hjälpte föga. En mobiltelefonpratande kvinna tog inte hänsyn till gällande väjningsplikt i en cirkulationsplats, nu blir hon av med körkortet.

Det var i Linköping i maj som en 37-årig kvinnlig bilist körde in i en rondell (cirkulationsplats) med mobiltelefonen i högsta hugg. En polismotorcykel med företräde befann sig också i rondellen, men kvinnan i bilen tog ingen notis av detta. Polismotorcyklisten fick bromsa och väja för att inte kollidera med kvinnan.

I somras dömde Linköpings tingsrätt kvinnan till 1 500 kronor i böter för brott mot trafikförordningen och i mitten av september ansåg Transportstyrelsen att kvinnans trafikbrott var så allvarligt att de valde att återkalla hennes körkort under två månader.

Kvinnan överklagade till förvaltningsrätten och menade att hon är i behov av sitt körkort i jobbet och för att hon ska kunna skjutsa barnen till skolan och idrottsevenemang. Men förvaltningsrätten gick på Transportstyrelsens linje och anser att hennes trafikbeteende den där dagen i maj var så allvarligt att återkallelsen av körkortet i två månader gäller.