Foto: StockSnap

Mobiltelefonen orsak till att många skadas i trafiken

Hela 85 procent av distraktionsolyckorna med cyklister och fotgängare är relaterade till mobiltelefonanvändande.  Det visar statistik från Transportstyrelsen.

Vi har flertalet gånger skrivit om problematiken med mobiltelefontittande trafikanter som är så uppslukade av vad som visas på mobiltelefonens skärm att de helt missar vad som händer runt omkring dem. Det är därför som de styrande i tyska Augsburg har installerat trafikljus i marken, för att mobiltelefonberoende personer ska upplysas om röd och grön gubbe.

Transportstyrelsen har nu med statistikens hjälp försökt få en bild av hur många olyckor med cyklister och fotgängare som orsakas av mobiltelefonen. Hela 85 procent av distraktionsolyckorna med dessa båda trafikantkategorier sägs vara relaterade till mobiltelefonanvändande. En skrämmande hög siffra. Minst 650 cyklister och fotgängare de senaste tio åren har fått uppsöka akuten på grund av att de inte har kunnat låta bli mobiltelefonen.

Enligt Transportstyrelsen orsakas omkring hälften av olyckorna där cyklister kör in i hinder på vägen av mobiltelefonpratande eller -tittande. Även många fotgängare skadar sig på grund av mobiltelefonen.

– Det vanligaste och mest allvarliga är att de blir påkörda av motorfordon. Nästan lika vanligt är att de går in i stolpar, men då blir skadorna inte lika allvarliga, säger Tomas Fredlund, analytiker vid Transportstyrelsen, till SVT.

Statistiken, som endast avser olyckor som har slutat med ett akutsjukhusbesök, är dock inte helt exakt i och med att många olycksdrabbade inte uppger att de har haft fokus på mobiltelefonen i stället för på trafiksituationen. Mörkertalet anses därför vara stort.

– Jag vet nästan inte något läge där människor läger den åt sidan. Till och med när man cyklar i hög hastighet nerför en backe så verkar det som man kan ta fram telefonen, säger Tomas Fredlund till SVT och fortsätter med att ge ett bra tips till cyklisterna:

– Ringer telefonen så ställ cykeln eller skit i att svara. Och fotgängare som pratar i telefon ser sig om utan att vara så uppmärksamma som de tror sig vara. Tänker er för innan ni kliver ut i gatan, säger han till SVT.